Rolf tar blyanten fatt

28.04.2014
Rolf tar blyanten fatt
Rolf Lundekvam har lagt bort fargepaletten for en stund, og satser på gåtetegninger i bokform.

Rolf Lundekvam har kastet bort malerpenselen til fordel for blyant. Nå tegner han gåter for harde livet. Planen er å utgi bok.

Lundekvam begynte å male fargesprakende bilder allerede i 2009, og har vist seg å ha et talent av de sjeldne. Når han nå er i gang med tegninger i sort/hvitt, så er det en svært uvant arbeidsform for billedkunstneren.

? Det hele begynte med at jeg hadde startet en quizgruppe på Facebook der vi la opp forskjellige quizer til hverandre med utklipte bilder av øynene til kjendiser. Poenget var å gjette hvilken kjendis det dreide seg om. En kveld gikk jeg og tenkte på at jeg måtte sjekke bremsevæsken på bilen, og da dukket et bilde opp i hodet mitt av en håndveske som bråbremset, forteller Lundekvam.

Ideen kom kjapt ned på et ark. Utfordringen til quizgruppen ga seg nesten selv: «Hvilket ord skal jeg fram til her?»

? Responsen var så stor at jeg fortsatte å legge ut slike gåtetegninger. Det var da jeg bestemte meg for å lage bok av det, smiler Lundekvam.

 

Startet med oljemaling

Kunstnerkarrieren fikk en forsiktig start for fem år siden.

? Jeg startet med akryl, og malte noen få bilder, men likte det ikke. Så startet jeg med oljemaling, og en helt ny verden åpnet seg for meg. Det var da det tok av. Bildene fikk mer energi. Teknikken jeg vanligvis bruker kom mer til sin rett med oljemaling. Akryl tørker så fort, og jeg får ikke bli ferdig med malingen. Jeg liker å leke litt med malingen, flytte litt å den når den fortsatt er våt. Jeg prøvde meg faktisk på et bilde med vannmaling også, men det var i hvert fall ikke noe for meg, slår kunstneren fast.

 

Skal treffe betrakteren

? Jeg bruker de fargene jeg føler er riktige. Alt går på følelser når jeg maler. Jeg ser for meg ting, og spør: Hva vil være fint her? Og så overdriver jeg fargene litt. Blå himmel får ikke lov å være bare blå. Når det er sol, så må det også være mange farger. Alt går jo i refleksjoner, sier han. Lundekvam legger ikke skjul på at naturen som vi ser den til daglig rett og slett er litt kjedelig.

- Det som vi blir vant til å se blir kjedelig. Det jeg maler er sånn som skal få tilskueren til å tenke at dette her har jeg ikke sett før! Tenk når du er i Syden, og får med deg en solnedgang du ikke har sett maken til før. Det prøver jeg å få til i bildene. Det er også litt som når du hører en sang for første gang, og kjenner i kroppen at dette likte jeg. Sånn vil jeg at det skal være med bildene også. De skal treffe deg, sier Lundekvam bestemt. 

 

For mye for facebook

For Lundekvam har internett og facebook vært alfa og omega når det gjelder å nå ut til folk. Men da han begynte å male mennesker, og presenterte en kvinnekropp sett bakfra, ble det for sterkt for sensuravdelingen til den USA-baserte facebook-administrasjonen. Bildet ble fjernet. Men en del av kundene til Lundekvam er faktisk amerikanere, og etter at kunstneren begynte å vise den stegvise progresjonen under malearbeidet, ble kundene om mulig enda mer interessert i arbeidet til mannen fra Hommersåk.

- Det første abstrakte bildet jeg malte fikk jeg en enorm respons på, spesielt fra USA. Dette var noe helt nytt som de ikke hadde sett før, og hun som kjøpte det falt sånn for det at hun nesten var litt smågal, sier Lundekvam med et smil. Av inspirasjonskilder trekker han fram kunstnere som Odd Nerdrum og Eser Afacan. Planen er å satse mer på kunsterkarrieren, og kanskje kunne gjøre en heltidsjobb ut av det.

? Jeg vil tegne og male på bestilling og holde malekurs dersom noen er interessert i det. Og kanskje blir det noen utstillinger med tiden. Spennende er det i alle fall.

 

Teknisk tegner

At han nå jobber med rene strektegninger har mer praktiske årsaker. Det går fortere å tegne enn å male. I tillegg vil boken komme på trykk i sort/hvitt, og da er det lite vits i å bruke tid på å fargelegge.

Lundekvam er utdannet teknisk tegner, og den egenskapen kommer godt med når han lager gåtetegninger. Tegningene scannes og bearbeides på data.

? Målgruppen for boken er hele familien, store og små. Jeg har variert vanskelighetsgraden slik dette blir noe for alle, uansett alder. Målsettingen med boken er å gi folk et alternativ til vanlige «spørsmålsquizer» som det finnes en del av både i bokform og i avisene, sier kunstneren. Han utelukker ikke at det kan komme mer mellom stive permer:

? Blir boken tatt godt imot vil jeg lage flere bøker. Kanskje en til påske og en til jul i årene framover?

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Sterke dikt og unik formidling på flere scener

Sterke dikt og unik formidling på flere ...

Hjørdis Kristin Longva har nylig stått ...

- En stor seier for meg

- En stor seier for meg

Lørdag 2. november var det lansering ...

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

Anmeldelser

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...