800 forfattere på besøk

11.09.2014
800 forfattere på besøk
Tom Gaudland
Selinde Böhm ved bysten av Heinrich Heine.

Ekteparet Selinde Böhm og Rudolf Müller driver en bokhandel med sjel i hjertet av den tyske byen Düsseldorf. I løpet av 20 år har de hatt 800 forfattere på besøk i butikken sin. Og det viser igjen i bokhyllene.

- Vi har lyst til å drive en levende bokhandel, forklarer Selinde Böhm, mens hun går forbi reoler med tyske forfattere innen alle skjønnlitterære sjangre. Her er filosofi og romaner om en annen, for ikke å snakke om et imponerende utvalg av lyrikk. Og selv om bøkene ofte er plassert med ryggen ut, presenteres forfatteren svært ofte med bilde!

- Dette er forfattere vi har hatt på besøk i butikken, smiler Böhm, og nikker mot noen av forfatterkortene som stikker ut blant bokryggene.

Man må være litteraturelsker for å i det hele tatt å komme på et slikt salgstriks i en bokjungel som preges av bestselgerfokus og ensrettede kjedebutikker.

 

Institusjon

"Düsseldorf er en meget vakker by. Om du tenker på den mens du befinner deg i fremmede land, og på samme tid tilfeldigvis er født i byen, så hjemsøkes du av hjemlengsel."

Ordene tilhører poeten Heinrich Heine, som er et av de virkelig store litterære navnene i Tyskland. Han er født og oppvokst i Düsseldorf, og er viet et eget museum i fødebyen. Fødselen fant sted i Bolkerstrasse, i det samme huset hvor bokhandelen holder til i dag.

Veien dit har vært preget av mye arbeid og en svært stor dose kjærlighet til bøker.

- Jeg er filosof og jobbet ved universitetet. Rudolf var ansatt i kunstbokhandelen i Köln. Sammen bestemte vi oss for å satse på bøker for 25 år siden, forklarer Selinde Böhm.

De etablerte seg i et butikklokale og bygget møysommelig opp en liten bokhandel, som etter hvert utviklet seg til å bli en institusjon i byen.

 

Viktig i kulturfloraen

Men så tok det fart. For ti år siden ble ekteparet kontaktet av kulturadministrasjonen i Düsseldorf, som hadde ansvaret for Heinrich Heines barndomshjem, uten å vite hva de skulle gjøre med stedet. Svaret ble å etablere bokhandel og litteraturkafé i bygningen.

- Bokhandelen eies og drives av oss, mens litteraturkafeen driftes i samarbeid med kulturkontoret. De bidrar med pengestøtte. Det er ikke billig å ha forfattere på besøk, sier Böhm. Reise, overnatting og honorar til både forfatter og moderator kan vanskelig finansieres ved inngangspenger alene. Det er plass til 140 personer i den vesle foredragssalen. Noen ganger drar man fulle hus. Andre ganger kommer færre tilskuere. Like fullt er de litterære arrangementene viktige bidrag i byens kulturflora. Det er forfriskende å oppleve en bokhandel som tar vare på og verdsetter forfatterne i en tid da mange bokhandlere verken vil ha eller se forfattere innenfor butikkens fire vegger.

 

Må ha godt språk

Programmet på litteraturkafeen er imponerende. 5-6 arrangement i måneden er slett ikke uvanlig, og det veksler mellom kammerkonserter, tekstlesninger og debatter, kombinert med serier av typen "Kunst møter litteratur" og "Litteratur som nabo". Selinde Böhm har sine klare favoritter.

- Raoul Schrott og Durs Grünbein er etter min mening i en særklasse. Vi har fulgt dem gjennom et langt forfatterskap, og inviterer dem årlig på besøk. De tryller med ordene, sier Böhm, som også vil fremheve Oswald Egger og hans spesielle skrivestil med kortprosa illustrert med egne tegninger.

Det er ikke hvem som helst som får slippe til i bokhandelen til Müller & Böhm, verken på scenen eller i bokreolene. Ekteparet tar gjerne inn bestselgere, men ikke for en hvilken som helst pris.

- Litteraturen kan godt være underholdende. Vi selger for eksempel krim. Men det må være god kvalitet og godt språk, understreker innehaverne.

Som alle bokhandlere, kan de selvsagt ta inn titler på bestilling. Men grensen går ved ytterliggående politisk litteratur.

- En kunde ville ha Min kamp. Han fikk nei, smiler Böhm, som riktignok har Min kamp i sortimentet, men da i form av en satirisk og kritisk tegneseriebok.

Den spesielle bokhandelen har vakt oppsikt både innenfor og utenfor Tysklands grenser. Den nederlandske skrivekunstneren Cees Noteboom har karakterisert den som "den flotteste bokhandelen i verden". Et bedre stempel er det neppe mulig å få...

 

 

FAKTA OM HEINRICH HEINE

  • Født i Bolkerstrasse i Düsseldorf 13. desember 1797. Av jødisk herkomst, men konverterte til protestantismen i voksen alder.
  • Utdannet seg innen handelsfag og juridiske fag.
  • Begynte å utvikle forfatterskapet allerede i studietiden, og etablerte seg både som journalist og forfatter utover 1800-tallet.
  • Bosatte seg i Paris i 1831 og korresponderte om "franske affærer" for flere tyske aviser.
  • I 1835 ble bøkene hans bannlyst i Tyskland, og han ble utsatt for omfattende sensur.
  • Ble alvorlig syk i 1848 og døde i 1856.
  • En av Tysklands største forfattere, med en rekke romaner og diktsamlinger på samvittigheten, blant annet "Nye dikt" og "Tyskland: En vinterfortelling".

Trond Nilsen

Gallery

Heinrich Heine

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Sterke dikt og unik formidling på flere scener

Sterke dikt og unik formidling på flere ...

Hjørdis Kristin Longva har nylig stått ...

- En stor seier for meg

- En stor seier for meg

Lørdag 2. november var det lansering ...

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

Anmeldelser

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...