Luke Harding og Axel Gordh Humlesjö retter et kritisk søkelys mot Putins nepotisme.
I en tankevekkende samtale mellom journalistene Luke Harding, Axel Gordh Humlesjö og Daniel Sandström på Bokmessen i Göteborg, ble det kastet lys over hvordan vestlige banker, inkludert svenske Swedbank, har bidratt til å muliggjøre Russlands invasjon av Ukraina.
Luke Harding er mangeårig Russland-korrespondent for The Guardian og forfatter av boken "Invasion". Han påpekte at Vestens reaksjon på Putins aggressive politikk har kommet altfor sent.
- Alt har vært for sent, sa Harding og forklarte hvordan han allerede i 2007 avdekket at Putin trolig var verdens rikeste person, med en formue anslått til 40 milliarder dollar.
Harding beskrev det russiske regimet som en "mafiastat" der korrupsjon og nasjonalisme går hånd i hånd.
- Det er et gangsterprinsipp som gjennomsyrer måten den russiske regjeringen opererer på, forklarte han. - Bak enhver stor formue ligger det en forbrytelse.
Axel Gordh Humlesjö, journalist i SVTs Uppdrag Granskning og forfatter av boken "Honungsfällan", kastet lys over hvordan svenske banker, spesielt Swedbank, ble involvert i hvitvasking av russiske penger.
- Swedbank ble et veldig godt valg fordi det ble sett på i finansverdenen som penger med et svensk stempel, et stempel som signaliserte at 'dette er gode penger', forklarte Humlesjö.
Han avslørte hvordan russiske oligarker brukte baltiske filialer av Swedbank for å flytte penger fra Russland til skatteparadiser og andre sikre lokasjoner.
- Etiketten var skitne russiske penger, og så gikk de plutselig gjennom Swedbank og ble gode svenske penger, klare for investeringer i Storbritannia, Manhattan og over hele verden, sa Humlesjö.
Journalistene diskuterte også hvordan russiske etterretningstjenester aktivt jobbet for å infiltrere vestlige banker. Humlesjö fortalte om en toppleder i Swedbank som giftet seg med en russisk kvinne han møtte på Hotel Metropol i Moskva i 2005, uten å skjønne at hun var en russisk agent.
- Det er 'den eldste historien i boken', kommenterte Harding lakonisk, og påpekte at Hotel Metropol lenge har vært kjent som et sted for russisk etterretningsvirksomhet.
Både Harding og Humlesjö understreket at vestlige banker og forretningsfolk ofte manglet grunnleggende kunnskap om russisk historie og politikk.
- Hvis de hadde lest mer om russisk historie, ville de ha forstått konteksten de svømte i, sa Humlesjö. - I stedet så de dette som et jomfruelig marked, perfekt for nye forretningsmuligheter.
Harding påpekte at mens sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina var riktige, har de ikke vært særlig effektive.
- Problemet er at sanksjoner ikke har vært spesielt effektive fordi, vel, hele verden er ikke som Sverige, sa han. - Det er Kina. Det er India, som har kjøpt billig russisk olje og fylt markedet.
Journalistene diskuterte også hvordan vestlige selskaper fortsetter å eksportere til Russland gjennom bakdører via Tyrkia eller Sentral-Asia.
- Hvis du ser på tysk eksport av Mercedes-Benz siden 2022, via Kirgisistan, har pilene virkelig pekt oppover, sa Harding. - Og det er ikke fordi kirgiserne plutselig har forelsket seg i Mercedes-Benz, det er fordi bilene har havnet i Moskva.
Harding avsluttet med å si at han tror det russiske imperiet til slutt vil falle, men at tidspunktet er usikkert.
- Jeg ville gjerne skrive en bok om fallet av det russiske imperiet, sa han. - Men jeg vet ikke om det kommer til å skje denne uken, neste uke, eller om jeg kommer til å være i en rullator eller død innen det skjer.