Sverre Kragset er aktuell med boka Kle tanken med godhet.
Sverre Kragset bruker det han har for hånden når inspirasjonen til et dikt kommer flaksende. Mer enn én gang har han tydd til servietter for å få tankene ned på papir.
- Jeg har ofte notert små utsagn og dikt, enten på en serviett, en konvolutt eller et papir i nærheten,
og jeg har skrevet mange dikt/sanger til familie og venner ved spesielle dager og anledninger. Noen venner som hørte diktene mine, oppfordret meg til å samle diktene i en bok, forteller Kragset. Han vegret seg lenge, men tok til slutt utfordringen. Resultatet har blitt den ettertenksomme diktsamlingen Kle tanken med godhet.
Som familiemann er Sverre Kragset takknemlig for å være gift med Mari. Ekteparet har fire barn og ti barnebarn. De bor på Jessheim og har mange gode venner som gjør livet trivelig.
- Idrett på forskjellig nivå har betydd mye, og jeg har spilt fotball helt til jeg ble pensjonist. Jeg har trent aldersbestemte lag i fotball i mange år. Som aktiv i den lokale menigheten har jeg tatt ansvar i arbeidet for barn og unge samt vært leder for menighetsråd i mange år, forteller Kragset.
Han er glad i utfordringer og liker å delta i skapende og utviklende virksomhet under slagordet «hvis det ikke er framgang, blir det tilbakegang».
- Alder er ingen hindring, mener Joe Biden. Jeg er hjertens enig. Jeg blir 80 år i 2024 og har et perspektiv på 20 år. Jeg dyrker uteliv med hytte i fjellet og skog og mark rundt Jessheim, smiler diktdebutanten.
Boka Kle tanken med godhet inneholder dikt laget i forbindelse med høytidene i kirkeåret.
- Jeg vurderte de ulike diktene og fant at de kunne settes sammen slik at de følger kirkeåret. Høytidene har fått en sentral plass, men det er også mange dikt av mer allmenn art. Jeg har lagt vekt på en språkform med minimal tradisjonell åndelig terminologi eller «salmespråk». Jeg håper at dette bidrar til å utvide leserkretsen utover en kirkelig målgruppe, sier forfatteren.
I boka finnes en del fortellende og beskrivende dikt.
- Jeg forsøker å male bilder med ord, og jeg bruker også antydningens kunst slik at leseren må tenke selv. Jeg liker best når diktet ikke umiddelbart gir en slags fasit på temaet.
Kragset tror at temaet «kirkeåret» skiller boka fra andre diktsamlinger.
- Som eventuell åndelig litteratur inneholder den også mer allment stoff, forsikrer han.
Er det da noen oppfølgere på gang?
- Jeg har fortsatt mange dikt på diverse papirlapper og servietter, men det tar nok litt tid før dette blir eksponert. I 2020 ga jeg ut boken «Krig og hverdag», en fortelling om to jødiske barn som bodde i min familie under krigen. En historie som fikk det verst tenkelig utfall og som må fortelles til stadig nye generasjoner. Pr. mars 2024 har jeg besøkt 110 ungdomsskoleklasser og mer enn 50 foreninger/lag/bibliotek for å formidle historien. Jeg holder på med et manus med fortellinger fra min oppvekst og fra bygda, blant annet for å gi et bilde av et samfunn som i stor grad hadde plass til alle, både såkalt vanlige folk og originaler. Boka har foreløpig tittelen «Plassen i livet».
Mai Britt Hareide