Reidar Lund er en forfatter som ikke bare har dokumentert lokalhistorie, men også menneskelige erfaringer med varme og innsikt. Med sin nyeste roman, I skyggen av ordene bakom historiene, inviterer han leserne inn i en verden preget av etterkrigstidens hverdagsliv og barndommens undring.
Lund beskriver skriveprosessen som et dypdykk i minnene fra barndommen i Nedre Eiker, hvor han vokste opp på 1940- og 50-tallet. «Det å skrive denne teksten har vært en måte å samle trådene på – et forsøk på å finne svar, bakom ordene, i skyggen av historiene», forklarer han. Romanen følger en ung gutt som vokser opp i kjølvannet av andre verdenskrig, med alt fra arbeid og plikter til frihet og lek som sentrale elementer i fortellingen.
For Lund har litteraturen vært en livslang følgesvenn. «Så langt tilbake jeg kan huske har jeg vært glad i å lese – historier, fortellinger, dikt», forteller han. Hans egne verk speiler denne kjærligheten til historiefortelling, ofte med en poetisk undertone. I den nye boken eksperimenterer han med en assosiativ skrivestil, noe han mener skaper en dynamisk og overraskende leseropplevelse: «Når jeg selv leser den, merker jeg at den stadig byr på overraskelser. Det er mitt håp at leseren også opplever det sånn.»
Lunds forfatterskap favner bredt, fra barne- og ungdomsbøker til lokalhistoriske og skuespill. Tidligere utgivelser som Tore – fire år og Storebror og lillebror reflekterer hans engasjement som far til et barn med Downs syndrom og hans arbeid i Norsk forbund for utviklingshemmede. Dette danner et solid fundament for hans litterære stemme, preget av empati og dyp forståelse for menneskers ulike livsbetingelser.
I skyggen av ordene bakom historiene er imidlertid noe nytt. Her er Lunds språk mer eksperimentelt og poetisk, noe som fremhever bokas tematikk og følelser. Han skaper en mosaikk av minner og fiksjon, hvor virkelige hendelser farges med litterære grep. «Jeg mener at denne friheten gir meg – og leseren – en større mulighet til å forstå virkeligheten», sier han.
Gjennom sitt arbeid som lærer i 45 år har Lund alltid hatt et blikk for hvordan barndom former oss som mennesker. Dette kommer tydelig frem i bokens skildringer av relasjoner – mellom søsken, foreldre og venner. «Som vanlig i disse åra ble gutten tidlig en del av de voksnes liv, med arbeid og plikter. Men samtidig er det tid til fri utfoldelse i leik og idrett, og hele veien er det nysgjerrigheten som fører gutten videre.»
Lunds interesse for lokalhistorie har også satt sitt preg på boken, som er dypt forankret i tiden og miljøet fra hans egen barndom. Fortellingene viser hvordan individuelle erfaringer kan speile større historiske og samfunnsmessige sammenhenger, og hvordan menneskene rundt oss former vår forståelse av verden.
Når Lund blir spurt om han har nye bøker på lur, svarer han ydmykt: «Når det gjelder framtidige prosjekter, bør jeg vel være lavmælt i min alder.» Likevel antyder han at det kan være mer på gang, inkludert en tekst om en gutt i ungdomsårene med tittelen Underveis.
David Espeland