Simon Stranger-De som ikke finnes
Papirløse flyktninger "finnes ikke", men er tettere på oss og vår hverdag enn vi oftest tror. Bare i Norge regner UDI med at det finnes et sted mellom 10 000-30 000 av dem. Simon Stranger viser oss i sin nye ungdomsroman De som ikke finnes hvordan det kan være å leve uten rettigheter og med svinnende håp for framtiden, også i Norge.
I De som ikke finnes møter vi igjen Emilie, hovedkarakteren i Strangers to foregående ungdomsromaner, også de med et sterkt samfunnsengasjement i bunnen. I Barsakh (2009) er hun på ferie med familien sin på Cran Canaria, da hun etter en joggetur oppdager en båt med afrikanske flyktninger drivende med havstrømmene et stykke fra land. Emilie hjelper dem i land og forelsker seg i Samuel, men kan ikke redde ham fra å bli arrestert og senere tvangsreturnert. I Verdensredderne (2012) engasjerer Emilie seg mot utnytting av arbeidere i den tredje verden, bl.a. innen tekstilbransjen.
Nå har Samuel, mot alle odds, kommet seg ulovlig fra Ghana via Amsterdam og til Norge. Det siste Samuel fikk av Emilie, var en lapp med adressen hennes. Nå står han utenfor huset hennes i Bærum.
– For hundre år siden var det nordmenn som satt i båter på vei over til Amerika, i håp om et bedre liv. Nå er det unge vestafrikanere som setter avgårde på åpent hav, i altfor trange båter. For 70 år siden flyktet nordmenn fra okkupasjonen. Nå er det flyktninger fra Eritrea som drukner, på veien mot Europa, skriver Simon Stranger i sitt innlegg på Forlagsliv.no, som allerede er lest av flere hundre.
Karl Eldar Evang er psykolog og pressetalsmann for Foreningen av tolvte januar, som bl.a. arbeider for å bidra til offentlig oppmerksomhet rundt Norges asyl- og innvandringspolitikk.
Simon Stranger (f. 1976) debuterte i 2003 med romanen Den veven av hendelser vi kaller verden. Han har siden utgitt flere kritikerroste bøker, både for barn, ungdom og voksne. "De som ikke finnes" (2014) er hans nyeste ungdomsroman, og er den tredje boka om Emilie. De to foregående, Barsakh (2009) og Verdensredderne (2012), er lik De som ikke finnes politiske romaner preget av sterkt samfunnsengasjement, og er foreløpig solgt for utgivelse til hhv. åtte og fire land.
Anna Hovhannisyan