Omslag: Til Vestisen. Foto: Tor Even Svanes
Tor Even Svanes debuterte med en førstebok som overrasket kritikerne. Denne våren er han aktuell med sin tredje roman, Til Vestisen, og han har igjen fått kritikernes oppmerksomhet.
Klassekampens anmelder kaller boken en nesten plettfri roman, VG triller terningkast 5 og DNs Bjørn Gabrielsen sier i sin omtale at Til Vestisen er usedvanlig godt skrevet. Etter kun 2 uker i salg ble bokens første opplag på 2000 eksemplarer utsolgt fra forlaget, og det er nå trykket 2000 nye bøker.
Til Vestisen er en beretning som dirrer på hver side. Historien er både uhyggelig og klaustrofobisk. Ved starten av fangstsesongen legger en selskute fra kai i Tromsø. Om bord er en nyutdannet veterinær på sitt første inspektøroppdrag for Fiskeridirektoratet. Hun er alene med en besetning bestående av selfangere og jegere. De skal være sammen i isødet utenfor Grønland i seks uker. Forfatteren skriver oppsiktsvekkende godt om det maskuline miljøet på havet slik den kvinnelige inspektøren opplever det.
Følelsen av utsatthet er bærende premiss
-Dette er en historie om selfangst, men det er jo en historie om makt og overgrep, om mange ting som har med dagens Norge å gjøre [...] -Følelsen av utsatthet er det bærende premisset for romanen, fordi det både er med på å motivere handlingene som skjer om bord, og det at hovedpersonen Mari har vanskeligheter med å tro at det som foregår rundt henne enten er alvorlig eller at det faktisk skjer i det hele tatt. Hun starter jo med å avfeie den ugne følelsen som en overreaksjon, men opplever hvordan små tegn og hentydninger gradvis øker panikken. Denne utviklingen var noe av det viktigste jeg ønsket å få frem med Til Vestisen, forteller Tor Even Svanes på Cappelen Damms forlagsblogg.
Harald Anvik