Brit Sissel Todnem i Riska museums- og historielag viser fram årets bok: Riska i krig.
Årets bok fra Riska historie- og museumslag omhandler årene under andre verdenskrig. Selv om Riska var en relativt fredelig plett på kartet under krigen, var ikke bygda upåvirket av de dramatiske hendelsene i den store verden.
En rekke artikkelforfattere bidrar til å kaste lys over hendelser i Riska under krigen. Det er Brit Sissel Todnem som har vært redaktør for arbeidet.
- Det var ingen store kamphandlinger i Riska, og stedet var forholdsvis fredelig. Vi har samlet historier om hvordan det var å bo og å leve her under krigsårene. Så har vi også samlet historier om krigsseilerne, noe som ikke har blitt gjort før. Det som var mest sensasjonelt var at alle kom levende hjem. Mange av skipene gikk på utenriksfart, og de hadde krigsmateriell i lasten, forklarer Todnem.
Dagbøker fra krigsseilerne
Det er Tor og Lillian Stolt som har gjort arbeidet med å samle informasjon om krigsseilerne
- I tillegg til å sammenstille det de har funnet om båter, mannskap og lignende, så har de også vært i kontakt med familiene. De har gitt uttrykk for stor takknemlighet for at alt dette materialet har blitt samlet. I etterkrigsårene snakket ikke krigsseilerne så mye om det de hadde opplevd. Men noen av mannskapene hadde skrevet dagbøker, og der gitt uttrykk for hvordan de hadde det. Andre igjen har i sine dagbøker vært mer opptatt av de faktiske forholdene, som når, hvor, hvilken båt de var på og hvordan været var, så har de utelatt de mer følelsesmessige sidene om hvor vanskelig det har vært, sier Todnem.
Nervepress
Redaktøren forklarer videre at det må ha vært et umenneskelig nervepress å seile under krigen. Tyske ubåter senket det de kom over av sivile fraktskuter, og sjømennene sov med redningsvester på seg.
- De visste aldri når det var deres tur. Konvoiene de gikk i ble stadig angrepet av tyske ubåter. Det var dramatiske opplevelser, og mange av sjømennene var jo svært unge. Mannskap kunne mønstre av en båt, og mønstre på en annen, og så få vite at båten de nettopp hadde mønstret av var blitt torpedert på neste tur. Noen båter ble tatt i ”arrest”, og lå lenge i havn. Noen sjøfolk klarte å stikke av, og ble plukket opp fra drivende flåter, forklarer Todnem.
Lansering i oktober
Hun sier videre at de norske sjøfolkene hadde store overlevelsesdrakter med blylodd i føttene som gjorde at de lå rett veg i sjøen.
- Det betydde også at de måtte ha på seg redningsvester hele tiden for å få hodet over sjøen. Dersom draktene ble fullt med vann, noe som kanskje ikke var helt uvanlig, så sank de. Så de var mentalt forberedt hele tiden på at det neste gang kunne være deres tur, sier Todnem alvorlig. Det blir lansering av den nye boken i Riska gamle kirke den 18. oktober klokken 19:30.
Redaktør -