Susannah Cahalan "Hjerne i brann"
- Når jeg holder foredrag for kolleger om NMDA-antistoff-encefalitt, er en reaksjon jeg ofte møter: "Hvor i alle dager har alle disse pasientene vært tidligere?" Det er et meget relevant spørsmål.
Dr. Anette Storstein, spesialist i nevrologi ved Haukelands Universitetssykehus i forordet til "Hjerne i brann".
I boken forteller Susannah Cahalan om da hun fikk NMDA-antistoff-encefalitt, en sykdom der immunforsvaret hennes gikk til krig mot kroppens friske nerveceller. Hun fikk voldsomme anfall, hallusinasjoner og vrangforestillinger. Det var nærliggende å tro at Susannah var psykisk syk.
Sykdommen har bare vært kjent i et par år, den er fremdeles ukjent for mange, men med rask behandling kan de fleste som får den bli friske. Uten behandling vil 10 prosent dø, og mange vil få varige hjerneskader.
Susannah Cahalans bok stiller derfor det ubehagelige spørsmålet: Hvor mange med denne sykdommen har blitt sendt til psykiatriske avdelinger fordi man ikke har forstått hva som feilte dem?
Se Susannah Cahalan fortelle om hvordan hun opplevde sykdommen:
En dag våknet den 24-årige journalisten Susannah Cahalan opp alene på et rom på et sykehus, fastspent til sin egen seng og ute av stand til å snakke eller bevege seg.
Hun hadde nettopp fått jobb i en stor New York-avis og hadde gått inn i sitt første alvorlige forhold. I løpet av få måneder mister hun sin identitet, sitt språk og sin hukommelse. Hun får voldsomme anfall, hallusinasjoner, vrangforestillinger og begynner å angripe folk i nærheten av henne.
I denne prisbelønnede New York Times-bestselgeren beskriver Cahalan hvordan legene og familien stod på for å finne ut hva som er galt med henne.
Cahalans diagnose reddet livet hennes. I denne rystende og svært spennende thrilleren rekonstruerer hun i detalj hva som skjedde med henne og hvordan hun fikk tilbake identitetens sin.
Redaktør -