Stian Bromarks dokumentar Hjemreiser er en reisereportasje kombinert med en historisk gjennomgang av den gresk-tyrkiske konflikten.
Stian Bromarks "Hjemreiser. Arven etter folkeutvekslingen i Hellas og Tyrkia (1923)" mottar strålende kritikker og er nylig innkjøpt av Norsk kulturråd. Nå utgir Hellas` eldste, nåværende forlag boken i gresk utgave. I Norge trykker Cappelen Damm nytt opplag.
Hjemreiser omhandler folkeutvekslingen av de tyrkiske innbyggerne i Hellas og de greske i Tyrkia i 1923. En av de mest konsekvent gjennomførte etniske rensninger i Europa. Hele byer ble tømt. 1,6 millioner mennesker ble tvunget på flukt. En tvungen folkeutveksling basert på religion, med følger som fremdeles skaper vonde følelser i et område som nå pånytt opplever dramatiske flyktningestrømmer.
Traumet lever fortsatt
I denne prosessen spilte blant annet Fridjof Nansen en sentral rolle.
Traumet er fortsatt en levende del av grekernes og tyrkernes bevissthet, og noen av dem som ble direkte berørt, lever ennå. I Hjemreiser drar Stian Bromark rundt i Hellas og Tyrkia i dag, og oppsøker historiske byer som Istanbul, Athen, Izmir og Thessaloniki.
Den kritikerroste boken er en reisereportasje kombinert med en historisk gjennomgang av den gresk-tyrkiske konflikten. Dagbladets anmelder omtaler den som en viktig, lesverdig og ikke minst aktuell bok, og triller terningkast 5.
Anna Hovhannisyan