Helt nøkternt vurdert, er det langt mellom hver barnebok med ekte motiver fra 2. verdenskrig. Men nå foreligger det en bok, ”Spiongutten” på Kagge Forlag skrevet av den amerikanske barnebokforfatteren Margi Preus.
”Spiongutten” forteller om den 14-årige gutten Espen og vennene hans som på en nærmest mirakuløs møte blir med i motstandsbevegelsens kamp mot nazistene i Norge. Espen debuterer med å distribuere illegale aviser – og etter hvert blir han bud (kurèr) og leverer kodemeldinger og annet til motstandsbevegelsen.
Sånn innledningsvis lyder dette selvsagt spennende, og i virkeligheten var det sikkert også det, men denne typen ”spioneri” blir fort alvor, og jo fortere det blir alvor, jo alvorligere blir det. Til slutt på Espen stikke av, og ferden går til Sverige med nazistene i hæla.
”Spiongutten” bygger på en sann historie, nemlig reiselivsmannen og NAF-direktøren, Erling Storrustens opplevelser under krigen. Boken er breddfull av informasjoner og opplysninger om krigen, og for den som interesserer seg for slikt og er ung og skal skrive for eksempel en særoppgave eller lignende, er denne boken et funn. Den er både spennende og morsom, og gir, så langt denne anmelder kan lese, et riktig historisk bilde av situasjonen.
Bokens ”bonusspor” er noen side bakerst hvor leseren lærer og lage usynlig blekk for å skriver hemmelige meldinger. Hvordan dette foregår, kan selvsagt ikke fortelles på Internett, men det vises til boken.
Endelig inneholder ”Spiongutten” et aldri så lite vedlegg på noen sider med en kronologisk oversikt over krigen. Det gjør det lettere å sette seg inn i sammenhengen.
Boken anbefales til alle mellom 12 og 92 år.
Jørn-Kr. Jørgensen