Vi som samfunn har et ansvar for å unngå å romantisere foreldreskap som den eneste veien til et fullverdig liv, og heller akseptere at lykken kan komme i ulike former og fasonger.
Å få barn har vært sett på som en naturlig del av livet for de fleste. Men i et samfunn der vi verdsetter individualitet og frihet, er det ikke lenger en selvfølge å bli forelder. Forventningen om at voksne mennesker skal få barn, gjerne etterfulgt av kommentarer som «Det er jo det som gir livet mening,» kan legge et usynlig press på dem som velger å gå en annen vei.
Dette gjelder særlig dem som velger å være frivillig barnløse. Til tross for økt aksept for individuelle valg, opplever mange i denne gruppen at deres valg fortsatt blir møtt med fordommer og et sterkt samfunnspress.
Å være frivillig barnløs er ofte et resultat av nøye refleksjon, et valg basert på personlige verdier, livsstil eller til og med miljøhensyn. Flere har også en grunnleggende mangel på lyst til foreldrerollen og ser ikke behovet for å tilpasse seg samfunnets normer. Likevel møter mange forutinntatte spørsmål som «Er du ikke redd for å angre?» eller «Hvem skal ta vare på deg når du blir gammel?» I en hverdag der stadig flere velger å fokusere på karriere, fritid, eller en annen type mening, oppleves disse spørsmålene som både påtrengende og unødvendige. Frivillig barnløse må ofte forsvare sitt valg, som om det var noe egoistisk eller upassende ved å fravelge foreldreskapet. Dette til tross for at mange har gode grunner for valget.
Det er verdt å reflektere over hvorfor samfunnets forventninger fortsatt er så sterke. Å få barn kan ses som en milepæl og en «normal» del av voksenlivet, og oppfattes av mange som den ultimate kilden til lykke og mening. Samtidig er det viktig å anerkjenne at ikke alle finner denne meningen i å være forelder. I et samfunn som legger stadig større vekt på personlig frihet og individets rett til å bestemme over eget liv, kan det virke paradoksalt at presset for å få barn fortsatt er så sterkt. Kanskje skyldes det en grunnleggende ide om at foreldre er nødvendige for at samfunnet skal gå videre. Men selv med denne forståelsen er det avgjørende å respektere og støtte opp om de som ikke deler dette ønsket.
For de som har fått barn på grunn av ytre press, uten å ha et dyptfølt ønske om det selv, kan livet oppleves svært utfordrende. Når forventningen om å få barn er sterkere enn individets egen vilje, kan det føre til anger, frustrasjon og i noen tilfeller identitetskrise. Samfunnet skaper en illusjon av at morsrollen eller farsrollen alltid vil føre til lykke og tilfredshet, men det er langt fra virkeligheten for alle. Å få barn mot sin vilje kan også føre til psykiske helseproblemer og et barn-forelder-forhold som er preget av konflikt eller emosjonell distanse. Vi som samfunn har et ansvar for å unngå å romantisere foreldreskap som den eneste veien til et fullverdig liv, og heller akseptere at lykken kan komme i ulike former og fasonger.
ingen lidenskap
etter å bli
mamma, men
i frykt for
å bli ekskludert
kommer
første barn,
så et til
kvelder av
uendelige krangler
om møkkete bleier
huset er trangt
en romsonde
svevende
ute av sin bane
en vagabond
liker alt annet enn
brune bleier
liker alt annet enn
å forandre seg
(Fra diktboka «Imellom», Ranveig Eastwood, Lyrikkforlaget 2023)
Trond Nilsen