Den såkalte «gylne regel» lyder slik: «Du skal være mot andre slik at du vil andre skal være mot deg». Denne «læresetningen» som kristendommen har hentet fra Bibelen (Lukas 6:31) finner man uttrykt på ulike måter i de fleste religioner. Godt er det, og det beviser egentlig at vi ikke står så langt fra hverandre, selv om gudsoppfattelsen kan være ulik.
Synagogeforstander Kai Feinberg som overlevde konsentrasjonsleiren Auschwitz på en mirakuløs måte, sa det slik: «Du skal være mot andre slik du vil andre ikke skal være mot deg.» – Det var slik jeg overlevde helvete, fortalte han.
Det er jo også en måte å se det på i ekstreme situasjoner, og det har kanskje noe for seg?
Men hva er det beste vi kan gjøre? Det er å lytte, se, bekrefte, gi uttrykk for hva vi føler – og ikke minst være ærlige.
Det finnes mennesker som i sin omgang med andre har en annen dagsorden enn den som viser seg i kommunikasjonen. Og det finnes mennesker som manipulerer hele tiden og bruker andre på en måte som ikke et øyeblikk er etisk
forsvarlig. Disse menneskene avslører til slutt seg selv, men det er du og jeg som sitter igjen en med regninga, skuffelsen og den brutte tilliten.
Det kan ta et helt liv å bygge den opp igjen, så pass på. Vi har bare dette ene livet – og det er til låns!
I Kardemommeloven heter det: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.» I voksenlivet er dette en lov med modifikasjoner, men den er vel verd å reflektere over – i hvert fall i noen minutter i ettertenksomhetens sanne glede.
Men han hadde nok rett, politimester Bastian; en klok mann.
Jeg har nevnt «Den gylne regel». I noen andre religioner er den uttrykt på følgende måte:
Buddhismen (Samyutta Nikaya, vers 353)
«...en tilstand som er ubehagelig for meg; hvordan skal jeg kunne tvinge den på andre?»
Slam (Al–Nawawis Forty Hadiths)
«Ingen av dere er gode troende før dere ønsker for deres brødre det dere ønsket for dere selv.»
Hinduismen (Mahabharata 5:1527)
«Ikke gjør mot andre det som ville skade dersom det var gjort mot deg.»
Jødedom (Talmud Shabhat 31a)
«Det du selv hater, skal du ikke gjøre mot andre.»
Shintoisme
«Hjertet til personen foran deg er ditt speil. Der ser du deg selv.»
Taoismen (Tao The Ching, kapittel 49)
«Den kloke har ikke interesse for seg selv, men tar folkenes interesse for sin. Han er vennlig mot de vennlige, han er også vennlig mot de uvennlige, for dyden er vennlig. Han er tro mot den tro, har er også tro mot den troløse.»
Konfusianismen
«Er det ett ord som kan gjelde i alle livets situasjoner? Konfusius svarte: «Det er ordet gjensidighet. Ikke tving på andre det du selv ikke liker.»
Jørn-Kr. Jørgensen