Les en historie, og fortell barna en historie fra din egen hukommelse etterpå. Det behøver ikke å bli stort, flott og episk. Det trenger bare å være en fortelling som er din.
- Egentlig ville jeg skrive en bok med en fortelling, jeg visste bare ikke riktig hvilken. Samtidig som jeg tenkte at det var på tide å skrive ned alle de muntlige småfortellingene mine, bare for å systematisere litt. Systematiseringsarbeidet ble til et manus og det ble til en bok, sier Mari Ann Augestad, som har skrevet boken Fortell en historie til.
- Det som ga meg inspirasjon til å skrive denne boken, er den rett og slett den gleden jeg selv får av en godt fortalt historie. Jeg var heldig som barn og hadde voksne rundt meg som så underholdningsverdi i det meste. Middagene ble lange og latteren satt ofte løst. Mange tror at man må komme med superspennende filmer og spill til dagens barn, men det er ikke sant. En god historie gjør fremdeles susen. Budskapet må være: Fortell fra du var liten. Lag historier til barna dine. Legg bort nettbrettet om kvelden og skap litt magi. Mye kan komme opp som kan være fint å prate om, eller rett og slett bare le av. Da blir det fint å sove etterpå. Og så skaper det en god nærhet og forståelse mellom store og små, fortsetter hun.
Mari Ann Augestad startet sitt utdannelsesløp på Blindern med matematikk og kjemi. Deretter tok hun lærerhøyskolen og videreutdannet seg senere til sosiallærer og dramapedagog. Men det hun liker aller best er å skrøne, formidle og fortelle. I skjæringspunktet mellom virkelighet og fantasi finnes magi, påstår hun hardnakket!
- Boken har tre målgrupper. Den første er barnet, fra 6 - 11. Jeg bruker den med mest hell på ti og elleveåringer. Den andre er den voksne. For bokens baktanke er jo å inspirere til historiefortellinger. Derfor håper jeg først og fremst på sosial lesing. Og da er det naturlig å tenke seg at den tredje målgruppen er mennesker som på en eller annen måte jobber med barn og kommunikasjon. Dette er en relasjonsskapende bok og en samtaleåpner, om man skulle trenge det! Så les, fortell, snakk, le og kos dere, sier hun.
Boken handler om det å være barn. Men jeg håper jo at den kan handle mest om de historiene som blir fortalt i etterkant. Da er intensjonen med boken oppnådd.
- MGode historier, skrivevilje, vekstgivende venner og snill familie er en god kombinasjon når man skal forsøke seg på forfatteryrket. Min respekt for de som lever av å skrive har økt dramatisk. Det er så stor forskjell på å formidle muntlig og skriftlig. Når man skriver må hvert ord stemme. Ved muntlig fortelling kan man legge til og trekke fra der og da, krydre med stemmebruk og kroppsspråk. Skriver man, har man en mulighet. Så er det bare å håpe på at man har klart å skape de rette illusjonene. Det var en langt større utfordring enn jeg var klar over. Jeg håper at boken blir lest og at historier fortelles. Jeg kommer gjerne og bidrar med "En historie til" om man skal ha fortellingsstunder for barn, avslutter Mari Ann Augestad.
Carsten Flo