Den kalde krigen mellom Sovjetunionen og Vesten var veldig kald i 1978, og det var ingen bedring i sikte. Likevel startet en nordmann handelsvirksomhet med russerne, et samarbeid som varte helt til 2003.
Kåre Karlstad er født 1938 i Mehamn i Finnmark. Han er utdannet skipsnavigatør ved navigasjonsskolene i Tromsø og Stavanger 1959-61, og han seilte som styrmann i innen- og utenriksfart før han gikk i land og tok utdannelse innen handelsfag. Karlstad har drevet forretningsvirksomhet i inn- og utland, og har hatt en rekke styreverv innen offentlig og privat virksomhet og foreninger. I disse dager debuterer han med dokumentaren Kald krig – varme mennesker.
- Ideen til boken fikk jeg etter stort påtrykk over lengre tid fra min barndomsvenn, journalist Steinar Brox, som mente at min historie var viktig å få skrevet ned. Heldigvis hadde jeg et rikholdig arkiv å støtte meg på i skrivingen, sier han.
Kåre Karlstad etablerte Pomor Nordic Trade i 1978, et firma som drev handel med russerne helt fram til 2003.Lister over de varene han ønsket å kjøpe og selge hadde han fått oversatt til russisk. Det gjaldt import til Norge av sjungisitt (lett pellets som brukes i bygningsindustrien), apatittkonsentrat, materialer til paller, frosne reker, frossen lodde, tyttebær og sopp. I retur ville han selge motorsager, kjøtt, smør, ost, melk og klær etter sovjetiske kjøperes behov og ønsker. Det var ikke enkelt å drive handelsvirksomhet med russerne på den tiden, og han hadde ofte kontakt med POT (Politiets overvåkingstjeneste), som var svært opptatt av at han ikke solgte høyteknologiske produkter til Sovjetunionen.
- Politikk kan splitte årtiders samvær mellom folk, men ikke fjerne minnene om de gode og varme følelsene som eksisterte mellom folkene i nord. Handel mellom landene knytter menneskene sammen i ulike sammenhenger.
- Boken handler først og fremst om besværlighetene med å få i gang en handel som hadde vært fraværende i 70 år. Kampen mot de ulike politiske systemer, mistillit og bygging av tillit og gode menneskelige relasjoner fra de som hadde sitt arbeid ute i skogen til de som satt på toppen av den politiske ledelsen, fortsetter Karlstad.
- De nye handelsrestriksjonene som er innført mellom Russland og Amerika/Europa, har umuliggjort en fortsettelse av den handelen som var kommet så godt i gang etter den kalde krigens slutt. Dette er særs alvorlig for stabiliteten i samværet mellom Russland og Vesten, og vil kunne utvikle seg til en konfrontasjon som ingen kan øyne rekkevidden av i dag, legger han til.
Etter å ha avsluttet sin handelsvirksomhet med russerne i 2003, bygget han opp rorbu- og turistfiskesenteret i Mehamn på Nordkynhalvøya. Deltok også aktivt sammen med Gamvik kommune i oppkjøp av skipsekspedisjonen i Mehamn og moderniserte og utvidet virksomheten. Karlstad var drivkraften bak opprettelsen av havnedistriktet og selskapet Gamvik/Nordkyn Havn KS, og moderniseringen av havna i Mehamn. Kåre Karlstad avsluttet sin yrkesaktive karriere som havnesjef i Gamvik kommune i 2012. Han er nå pensjonist og bosatt på Kråkerøy ved Fredrikstad.
- Jeg håper at boken kan inspirere andre til å forsøke bryte ned barrierer som syns uovervinnelige, men ved hjelp av nye kontakter, utholdenhet og uten redsel for å mislykkes, vil man lykkes til slutt. Ha ingen forventninger om noen form for takk eller påskjønnelse når du lykkes, så nyt gleden underveis av din daglige innsats, avslutter han.
Carsten Flo