Oddbjørn Salte (f. 1949) vokste opp på Ullandhaug i Stavanger. Han gikk tidlig ut i arbeidslivet som mekaniker, og fikk jobb som kontraktor og mekaniker hos Phillips i 1978. Han tok etterutdanning i elektronikk og data i 1989 og jobbet siden i IT-avdelingen i Phillips. I 2009 gikk han av med førtidspensjon. Han er gift og har to barn og to bonusbarn. Siden guttedagene har han vært interessert i lokalhistorie, posthistorie og filateli. I 1965 ble han medlem av Stavanger Filatelist Klub, og i 1981 ble han opptatt som medlem av Norsk Posthistorisk Selskap. Han har tidligere utgitt "Poststeder i Rogaland" (1981) som et privat hefte, og var medforfatter i "Poststempler i Rogaland" (2004). I 2011 ga han ut "Posten som kom og gikk i Stavanger Amt fra 1652" på Commentum forlag.
Dette er en bok om Jens Joensen Schanche (f. 1717) fra Karstensøy i Nord-Trøndelag.
Han var sønn av handelsborger Jon Andersen Finvedgaard, men tok senere navnet Jens Schanche, etter en rik handelsmann med samme navn i Vikna.
Han var en intelligent mann, og som 25 åring ble han Prokurator i Trondheim uten juridisk embetseksamen, og i 1748 ble han midlertidig konstituert som postmester i Trondheim, forteller han.
Ut på 1700-tallet var det mye rot og uryddighet i postgangen rundt om på postkontorene, og mange av postmestrene hadde til dels store underskudd i regnskapene sine. Brev ble åpnet og penger fjernet, dessuten var karteringen mangelfull og taksering av brevportoen bevisst feil. Postsekken var ofte slitt, og post ble delvis ødelagt av fuktighet. Det var i det hele mye å rette på.
Det ble sendt mange klager på langsom og upålitelig postgang. Generalpostamtet i København la rundt 1750 fram et forslag om å la kontraktører føre posten tilsvarende ordningen i Danmark. Jens Schanche tok tak i problemstillingen, og utpå høsten 1752 dro han til København og la fram for Generalpostamtet sine ideer til løsning. Hans forslag falt tydeligvis i god jord, og allerede ved en kongelig resolusjon av 13. november samme år ble han oppnevnt til Post-Controleur for å undersøke postforholdene i Norge, fortsetter Salte.
Denne boken er en full transkripsjon av en viktig historisk primærkilde for det norske postvesen, og innholdet i disse rapportene gir informasjon om samferdselshistorie, lokalhistorie, gårdshistorie og posthistorie.
Rapportene som Jens Schanche leverte etter å ha foretatt sin reise gjennom de norske postruter er omfattende og detaljrike. Han beskriver forholdene i postrutene,
postgårdenes beliggenhet i forhold til postveien og postveiens beskaffenhet. Han navngir postbøndene, og postgårdenes matrikkelskyld. Det er en utrolig rik primærkilde som er gjort allment tilgjengelig, og som jeg mener mange som har interesse for lokalhistorie vil få stor glede av, avslutter han.
Carsten Flo