Tatev Mnatsakanyan
Herman Berthelsen
Vi møter forfatter Herman Berthelsen på hans overfylte kontor i Tønsberg. Det er fylt av sirkusplakater, artistbilder, sirkus- og varietéprogrammer og bøker. Hans samling av stoff om underholdningslivet i Norge heter Det Glade Arkiv. Etter et dypdykk i arkivet er han nå utkommet med boken «Bli med på varieté». Hvorfor dette temaet?
- Jeg ble tidlig interessert i teater og teaterhistorie, men oppdaget snart at det var mye som manglet. Nesten ingen var opptatt av å fortelle om den folkelige underholdningen, det vil si de omreisende gjøglerne, sirkusene og de mange varietéene, forteller Berthelsen , og utdyper: - Varietéene var en «finere» form for folkelig underholdning, det var et by-fenomen, et sted der de omreisende artistene flyttet innendørs. Og det sammen med tidens største skuespillere, dansere og operasangere.
Berthelsen bruker bevisst ordet «gjøglere». Men hva er egentlig det?
- Egentlig burde de kalles artister, men det har fått et annet innhold i dag. Enhver populær visesanger kalles nå artist, så jeg bruker gjøglere for å tydeliggjøre hva jeg skriver om.
Det er ikke første gang Berthelsen gir ut bok om underholdningslivet i Norge.
- Den mest omfattende boken min er «Sirkus i Norge» som tar for seg gjøglernes historie fra en helleristning av en akrobat og fram til i dag. En annen bok handler om utstilling av mennesker i Norge gjennom en årrekke. Den heter «Skjeggete damer og siamesiske tvillinger».
Når han nå tar for seg varietéene, fordrer det en liten forklaring om hva en varieté egentlig er.
- Det ligger i ordet, som er utledet av ordet variert. Særlig i Oslo, men også i noen andre byer, var denne underholdningsformen populær. Publikum kunne leske seg med øl eller annen drikke, og oppleve underholdning. Til tross for at dette var det viktigste underholdningstilbudet i mange, mange år, er det nesten ikke skrevet noe om det. Boken er blitt en del av teaterhistorien, og ikke minst alle som er interessert i Oslos historie, vil ha glede og nytte av den.
Stoffet har han han hentet fra et utall forskjellige kilder.
- For det første har jeg gjennom årene samlet mye stoff i mitt glade arkiv, ikke minst bilder. Dernest har jeg i over to år søkt i aviser som Nasjonalbiblioteket har digitalisert.
Mange drar kjensel på steder som Dovrehallen og Chat Noir. Fantes det flere varietéscener i hovedstaden?
- Jeg omtaler rundt 50 varietéer og varietélokaler. Her får man et innblikk i hva slags underholdning det var. Her kan man lese om Ernst Rolfs karriere fra bondekomiker til hans store utstyrs-show, om Kirsten Flagstad, Einar Rose, Lalla Carlsen og andre som startet sin karriere på varietéscenen. Og det hele er fulgt opp med over 250 illustrasjoner. Hele boken er blitt som en varieté, forteller Berthelsen begeistret.
«Bli med på varieté» utkommer på Commentum og blir trolig Herman Berthelsen s siste bok.
- Nå er det på tide å bli pensjonist, flirer 84-åringen.
Mai Britt Hareide