Et unikt innblikk i livet med ME

16.09.2024
Et unikt innblikk i livet med ME
Forlagshuset Publica
Tone Bakke

Tone Bakke er aktuell med diktsamlingen «Det er ikkje mine sko du ser». Her gir hun leserne en ærlig og personlig skildring av livet med ME (Myalgisk Encefalopati) og andre aspekter av menneskelivet.

Siden 2019 har Bakke vært husbundet på grunn av sin helsesituasjon, med ME som en gjennomgripende del av hverdagen. Til tross for dette har hun funnet en kraftig kanal for sin kreativitet gjennom skriving, noe som har resultert i en unik og bemerkelsesverdig bokutgivelse.

Bakke har alltid hatt en forkjærlighet for kreative uttrykk, noe som startet allerede i barndommen med dikt og fortsatte i tenårene med låtskriving på gitar og keyboard. Da hennes helse tvang henne til å legge bort andre hobbyer, vendte hun seg til skriving som en måte å holde kreativiteten levende på.

- Skriving på mobil er en aktivitet som er lett tilgjengelig for meg, siden jeg kan skrive tekster på mobilen i liggende stilling uten å få hjernetåke av ortostatisk intoleranse (POTS), forteller Bakke. Når hun ikke skriver, fyller hun dagene med lydbøker i ulike sjangre, fra sakprosa til fantasy, og lytter til radio og podkaster om samfunn og politikk.

 

«Det er ikkje mine sko du ser» er inndelt i fire temaer: Livsglede, ME, alvor og kjærlighet. Gjennom disse temaene tar Bakke for seg ulike sider av menneskelivet, fra små gleder i hverdagen til de tyngre utfordringene som følger med en kronisk sykdom.

- Boken passer for de som ønsker et innblikk i hvordan det kan være å leve med ME eller kronisk sykdom, hvordan man kan se og lete etter de små gledene i hverdagen, og reflektere over samfunnet vi befinner oss i, sier hun.

 

Diktene er hovedsakelig basert på egne erfaringer og refleksjoner, men noen er også oppdiktede, blant annet inspirert av skriveoppgaver på sosiale medier. Bakkes tilstedeværelse på «norsk-twitter» under emneknaggen #nynov var en viktig kilde til inspirasjon da plattformen fortsatt var hennes foretrukne sosiale nettverk.

Det som skiller «Det er ikkje mine sko du ser» fra andre diktsamlinger er Bakkes unike perspektiv. Leseren får et sterkt og direkte innblikk i hvordan det kan oppleves å leve med ME, samtidig som diktene også tar opp andre aspekter av livet og verden rundt oss. Boken utgis på Publica.

 

Selv om denne diktsamlingen er hennes første utgivelse, er Tone Bakke langt fra ferdig med å skrive. Hun forteller at hun allerede er i gang med flere diktprosjekter, og håper på flere utgivelser fremover. I tillegg har hun flere idéer til barne- og ungdomsbøker som hun har begynt på, men tiden vil vise om disse også blir realisert.

«Det er ikkje mine sko du ser» gir en stemme til de som ofte blir oversett, og gir leserne en verdifull innsikt i både sykdom og livsglede. Tone Bakke viser at selv når livet setter begrensninger, kan kreativiteten finne nye veier og blomstre på uventede måter.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan Ingebrigtsen

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan I...

Per Jan Ingebrigtsen er ein mangfaldig kulturarbeidar ...

En litteraturkritisk undersøkelse

En litteraturkritisk undersøkelse

Alexander Kiellands romaner er Erik Bjerck ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Anmeldelser

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna Gerhardsen

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna ...

Jeg kan huske henne fra Samvirkelaget i Sofienberggata, ...

ME – hva er det?

ME – hva er det?

Å fortelle andre om sin egen sykdom ...

Dansk-Norsk kolonivelde

Dansk-Norsk kolonivelde

Portugiseren Vasco da Gama gjorde tre sjøreiser ...

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...