Gir en stemme til de utenfor arbeidslivet

28.08.2024
Gir en stemme til de utenfor arbeidslivet
Lyrikkforlaget
Therese Brunstad

Ålesund-forfatter Therese Brunstad debuterer med diktsamlingen «Med dette er jeg kanskje noen», en bok som setter søkelys på utenforskap i arbeidslivet. Brunstad, som selv ble 100 prosent ufør i 2017, bruker egne erfaringer og observasjoner for å skape en samling som resonerer med mange som føler seg utenfor samfunnets etablerte rammer.

- Målet mitt med denne boka er at andre som har falt utenfor eller kjenner på utenforskap, skal se at de ikke er alene, forteller Brunstad. - Vi er mange som opplever dette.

Forfatteren er kjent for sitt engasjement innen politikk og samfunn, og har lenge vært en forkjemper for bedre psykisk helsevern og arbeidsinkludering. Hennes bakgrunn innen stand-up, teater og revy har gitt henne evnen til å formidle komplekse følelser med få, velvalgte ord.

 

Inspirert av poeten Rolf Jacobsen og egen livserfaring, tar Brunstad leserne med på en reise gjennom hverdagslige øyeblikk og dype refleksjoner. Boka åpner med «Kollegadiktet», inspirert av hennes tid som medlem av Fontenehuset Ålesund, hvor hun fant et fellesskap som ga hverdagen ny mening.

- Den sorgen jeg har hatt over å aldri få delta i arbeidslivet som jeg skulle ønske, har vært veldig stor, sier Brunstad. - Men på Fontenehuset fikk jeg kollegaer som gjorde hverdagen min så utrolig mye bedre.

 

Diktsamlingen balanserer mellom fiksjon og virkelighet, med oppdiktede kollegaer som Wenche og Jonas som røde tråder gjennom boka. Brunstad utforsker også uventede temaer, som romhunden Laika og esker fulle av klinkekuler, noe som gir samlingen en unik karakter.

Til tross for bokens alvorlige undertoner, skinner Brunstads mangefasetterte personlighet gjennom. Som ivrig supporter av AaFK og Everton, reiseentusiast med en forkjærlighet for nordlige strøk, og en som «hater å gå på ski eller tur i bratt oppoverbakke», bringer hun en jordnær og gjenkjennelig stemme til sine dikt.

 

Lanseringen av «Med dette er jeg kanskje noen» markerer begynnelsen på det som ser ut til å bli en produktiv forfatterkarriere for Brunstad. Hun avslører at flere prosjekter er under utvikling, inkludert en ny diktsamling, en novellesamling, en kokebok, og et teaterstykke.

- Alt til sin tid, selvfølgelig, sier hun. - Nå går all tid og kraft til lansering av denne boka, så det blir lite skriving.

Med sin debut på Lyrikkforlaget gir Therese Brunstad en stemme til de som ofte forblir uhørt i samfunnet, og inviterer leserne til å reflektere over arbeidslivets kompleksitet og verdien av tilhørighet. «Med dette er jeg kanskje noen» lover å være et tankevekkende og viktig tilskudd til norsk samtidslitteratur.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan Ingebrigtsen

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan I...

Per Jan Ingebrigtsen er ein mangfaldig kulturarbeidar ...

En litteraturkritisk undersøkelse

En litteraturkritisk undersøkelse

Alexander Kiellands romaner er Erik Bjerck ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Anmeldelser

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna Gerhardsen

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna ...

Jeg kan huske henne fra Samvirkelaget i Sofienberggata, ...

ME – hva er det?

ME – hva er det?

Å fortelle andre om sin egen sykdom ...

Dansk-Norsk kolonivelde

Dansk-Norsk kolonivelde

Portugiseren Vasco da Gama gjorde tre sjøreiser ...

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...