Forlagshuset Commentum
Jørn-Kr. Jørgensen
Svært mange politifolk har gjennom sitt engasjement og sin arbeidsinnsats bidratt til at samfunnet vårt har gått fremover. Forfatter Jørn-Kr. Jørgensen vil sørge for at historiene deres ikke går tapt.
Jørn-Kr. Jørgensen har skrevet en rekke bøker, nå har turen kommet til politiet. Gjennom tre bøker presenterer han historien om noen av menneskene som har vært med på å skape det politiet vi har i Norge i dag. Helt tilfeldig er det imidlertid ikke. Jørgensen har nemlig 38 år bak seg som kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt.
– Da det gikk mot den tiden hvor jeg skulle pensjoneres, satt jeg med masse kunnskap og informasjon om mange mennesker i politiet. Da tenkte jeg, hva skal jeg gjøre med det? Skal jeg glemme det? Nei, nå skal jeg sette meg ned og skrive en bok, og den skal jeg kalle Politiprofiler, forteller han.
Ingen av bøkene er rene underholdningsbøker, men Jørgensen sier det ikke er til å unngå at de også inneholder litt underholdning. I de tre bøkene presenterer han cirka 150 politiprofiler. Han har gravd i arkiver, bøker, aviser og blader for å finne stoff.
– Jeg har prøvd å finne de menneskene jeg selv synes det har vært spennende å skrive om, som har vært «langt fremme i skotuppa» og utført et politiarbeid som har gjort en forskjell.
Jørgensen skyter inn at svært mange politifolk er spennende mennesker.
– Derfor kunne jeg glatt ha skrevet ti bind, men et sted må dette stoppe. Det blir tre. Jeg prøver å fortelle om politifolk, både kvinner og menn, over et bedt spekter av vår etat, som forteller om både gamle dager og våre dager.
Dermed skal store deler av politihistorien fra flere tiår være representert i bøkene.
Jørgensen ønsker blant annet å trekke frem flere av de glemte krigsheltene i politiet under krigen. For selv om flere hundre politifolk deltok i arrestasjonene og deportasjonen av norske jøder i 1942, var det også mange som ikke støttet nazistene.
– Jeg forteller også om skjebnen til noen av politifolkene som ble arrestert og sendt til konsentrasjons- leiren Stutthof i det tysk-okkuperte Polen, sier han.
Det Jørgensen sikter til er «Operation Polarkreis», der over 500 polititjenestemenn ble arrestert, som følge av politifullmektig Gunnar Eilifsens ordrenekt. 270 av politimennene ble sendt til Stutthof. 13 av dem kom aldri hjem igjen.
Under arbeidet med bøkene fikk han seg også en overraskelse. Det er mangel på oversikt over hvem som gjennom århundrene har arbeidet i etaten. Han frykter at deler av politiets historie er tapt for alltid.
– Det er tragisk. For i politiet har det siden begynnelsen, med den første politimesteren i Norge i 1686, vært mange flotte folk som alle har en historie å fortelle, sier han.
Jørgensen avslutter med en advarsel. Vis historien om våre liv ikke fortelles på nytt, står mennesker i fare for å bli glemt.
– Det gjør meg fortvilet, for etaten har ikke evnet å forstå at historiene er politiets gull, sølv, diamanter og smaragder.
Karoline Løyning