Hilde Sunde har, i samarbeid med illustratøren Charlotte Helgeland, laget en bokserie som hjelper deg i å unngå å bli avslørt på alt du ikke vet om dagligdagse ting rundt deg.
Bokserien heter «Irene utforsker» og følger jenta Irene som har en magisk ønskestein. Den bruker hun for å utforske ting hun lurer på. Første boken i serien heter «Irene utforsker mobiltelefonen» og bok nummer to, som nylig er lansert, heter «Irene utforsker elektrisk strøm».
– Den første boken handler om hva som egentlig skjer når vi ringer til noen. Som jeg sier til barna: «Hvordan reiser alle ordene vi sier i telefonen, til den andre personen vi vil snakke med? Og hvordan klarer telefonen å finne den rette telefonen å snakke med?» forteller Sunde.
Hilde Sunde er utdannet barnehagelærer, allmennlærer og dramapedagog. Hun har arbeidet med barn, ungdom og voksne i over 35 år. Sammen med barna har hun undret seg mye over dagligdagse ting:
– Jeg har arbeidet med barn i mange år, og jeg husker godt mange av spørsmålene jeg har fått. Noen av disse er «Hvor kommer lyset fra? Hva er egentlig strøm?» Dessverre lager vi ikke alltid nok tid i hverdagen til å finne ut av mer komplekse ting. Den samme tilbakemeldingen har jeg fått av voksne som jobber med barn i barnehage og skole. Min drivkraft bak denne bokserien er nettopp undringen rundt hvordan ting rundt oss fungerer.
Nå har forfatteren altså laget en bokserie som tar både barn og voksne med inn i teknologiens og fysikkens verden. Bøkene består av fakta fortalt gjennom en spennende historie. Selv om faktaene er veldig forenklet, svarer bøkene godt på hvordan mobiltelefonen og elektrisk strøm fungerer, og hva de kan gjøre.
– Jeg hørte i radio at det blir færre søkere til realfag og teknologi på universitetene, og begrunnelsen var at fagene opplevdes veldig vanskelige. Min idé er at hvis vi får barn interessert i disse fagene når de er små, vil kanskje fagene oppleves som spennende og gøyale. Derfor har også Irene utforsker-bøkene forslag til videre utforskning som barn og voksne kan gjøre sammen. Om 20 år trenger vi voksne som vil studere realfag og teknologi, slik at de kan ta vare på jorda og klimaet vårt, sier Sunde.
Samtidig kan Irene utforsker-serien være vel så lærerik for voksne. Bøkene er skrevet slik at barn og voksne lærer sammen. Ingjerd fra Norli på Madla Amfi, som har jobbet i bokbransjen i ti år, sier om «Irene utforsker elektrisk strøm»:
– Jeg har aldri sett akkurat denne type bok. Den er veldig lærerik. En slags fakta-fantasi som er gøy å lese, og så lærer alle mye.
Forfatteren forklarer at dette er en bok man som voksen kjøper både fordi det er en gøyal måte å lære på, og som hjelp til å unngå å bli avslørt på alt man ikke vet om dagligdagse ting rundt seg. Neste bok i serien skal ta for seg anatomi og fysiologi, og handle om hjertet. Den vil ta opp spørsmål som hva det er som gjør at hjertet slår, hvordan hjertet ser ut på innsiden og hva blodets oppgave egentlig er.
– Vi håper på utgivelse av denne en gang i løpet av våren 2024, forteller Sunde. — Frem til da kan store og små kose seg i fysikkens verden med «Irene utforsker elektrisk strøm».
Mariann O. Roti