Forlagshuset Publica
Silje Gudahl
– I mange år av oppveksten min bodde jeg i et utrygt hjem med fysisk og psykisk vold, og også seksuelle overgrep, forteller Silje Gudahl. – Jeg har ofte tenkt i ettertid at kunnskap ville vært redningen min. Hvis noen hadde snakket med meg om overgrep og hva det er, hadde jeg kanskje åpnet meg tidligere?
Gudahl skildrer sin egen historie i barneboka Hemmeligheten. Tittelvalget er ikke tilfeldig. Barn som utsettes for overgrep forteller sjelden noen om det som skjer, når det skjer. Sannheten kommer i beste fall ut flere tiår etter hendelsene. Noen velger å aldri fortelle hva de har opplevd.
– Boken er basert på min egen oppvekst og er en blanding av fiksjon og virkelighet, forteller Silje Gudahl.
– Mange av hendelsene i boken opplevde jeg selv som barn, og tankene og følelsene har jeg absolutt kjent på kroppen. I motsetning til hovedpersonen Anna, fortalte jeg ikke hemmeligheten min før jeg ble voksen. Dette ville jeg endre på i boken, dermed er også deler av boken oppdiktet.
Forfatteren forteller om en indre kamp som både hun og hovedpersonen i boken har kjempet.
– Når Anna i boken kjemper både med og mot trangen til å snakke med noen, er det slik jeg opplevde det selv den gangen. Jeg har ønsket å dele hvordan det var for at det skal bli lettere for voksne å forstå hvorfor barn ikke så ofte forteller uoppfordret.
Silje Gudahl har skrevet en bok hun følte manglet.
– I boken blir man kjent med Anna og får oppleve den utrygge hverdagen gjennom hennes øyne, tanker og følelser. Hun er seks år, og samme sommer som hun skal begynne på skolen flytter de inn til mammaens nye kjæreste. Han er skummel, og Anna gir ham kallenavnet «Ulven». Vi skjønner at han gjør vonde ting mot Anna når mor ikke ser det, og at han skremmer henne til å ikke si det til noen. Boken er ment for barn i barneskolealder, men den er fin også for ungdomsskoleelever og selv for voksne. Altfor mange vil kjenne seg igjen, eller kjenne noen som opplever noe lignende. De minste barna bør helst lese boken sammen med en trygg voksen, så de kan stille spørsmål og selv fortelle om det trengs, anbefaler Gudahl.
Hemmeligheten kan brukes som basis for samtale og diskusjon om et betent tema.
– Siden jeg har brukt så mye av mine egne erfaringer og følelser, får man som leser en forståelse av hvordan et barn kan oppleve en hverdag fylt av overgrep og redsel. Boken kan være en samtaleåpner for voksne og barn, og den vil forhåpentligvis gjøre det lettere å snakke om dette vanskelige temaet. På slutten av boken får man også en veiledning i hvordan man kan gå fram om man mistenker overgrep eller opplever det selv, sier Silje Gudahl og peker på sidene med informasjon fra Alarmtelefonen, Stine Sofie Stiftelsen og nok.-sentrene bakerst i boka.
Hvordan går det med deg nå som du er voksen og har fått hjelp til å bearbeide det du opplevde?
– Jeg har akkurat tatt fatt på 30-årene og har aldri hatt det bedre. Jeg er omringet av de menneskene jeg er glad i og jeg er så heldig å få jobbe med hobbyen min, trening, så jeg har en hverdag som gir meg masse energi og overskudd.
Forfatteren sprudler når hun snakker, og det er lett å se at hun mener det hun sier.
Silje Gudahl beskriver skriveprosessen som en terapi, og håper Hemmeligheten kan hjelpe andre.
– Jeg holdt på hemmeligheten til jeg ble voksen av flere grunner, men skam var det jeg følte mest på. Derfor bestemte jeg meg for å skrive den boken jeg selv trengte, i håp om at den kan gi andre trygghet til å åpne seg tidligere.
Når vi spør om framtidsplaner, sier Gudahl at hun nå gjør avtaler med skoler, barnehager og personalgrupper der folk tar seg av barn, for å møte folk ansikt til ansikt. Hun skal også fortelle på åpne arrangement, og er åpen for flere avtaler.
– Det kan være lettere å snakke med noen som har opplevd det samme for å få svar på det som er uforståelig, og for å innse at overgrep virkelig foregår i mange hjem.
Til slutt spør vi om hun nå har skrevet fra seg med denne boka, eller om bokutgivelsen har gitt mersmak?
– Det har vært både ganske slitsomt og veldig inspirerende å se min egen historie bli til bok. Nå funderer jeg på å lage kortfilm av Hemmeligheten for å nå ut til de som ikke er så glad i bøker, det hadde vært gøy å få realisert. Jeg arbeider også med de skolebesøkene og forelesningene jeg nå får anledning til å ha, og kanskje, når det roer seg, at jeg skriver flere bøker også? avslutter hun med glimt i øyet.
Mai Britt Hareide