Lyrikkforlaget
Henrik Storjord Ramstad
– Følelser er et mentalt kompass som hjelper oss å manøvrere i livet, sier psykolog Henrik Storjord Ramstad. Våre emosjoner og de helt spesielle funksjonene de representerer er sentrale i hans debutbok, Psykologens dikt om følelser.
Ramstad har tilbragt størstedelen av livet i Røyken, men er opprinnelig trønder siden han er født i Levanger og trådte sine barnesko i Steinkjer.
– Barndomsdrømmen var å bli enten dyrlege eller politimann. Det ble politiet. Da jeg jobbet i politiet var jeg tilknyttet en avdeling som er spesialister på å løse tilspissede situasjoner ved bruk av dialog, forteller Ramstad, som også har vært på utenlandsoppdrag for FN og Frontex. Han er interessert i dyrevelferd, friluftsliv, kampsport, Harley Davidson, tatoveringer, salsadansing, psykologi og filosofi. Mye av dette henger sammen.
– Mine foreldre lærte meg tidlig å sette pris på naturen og det å ha respekt for dyr og miljø, sier psykologen.
Når han nå debuterer med diktbok, har han hentet inspirasjon fra sine mange menneskemøter i yrkeslivet, ofte møter med traumatiserte personer i en vanskelig situasjon.
– Som psykolog arbeider jeg ut fra en teori om at emosjoner og følelser fungerer som et mentalt kompass for oss når vi manøvrerer i livet. Det er som et signalsystem som, når det fungerer optimalt, skal fortelle oss hva vi har behov for og hva som må gjøres for å oppnå dette. Dersom følelsene blir borte eller tar helt overhånd, kan det bli vanskelig å forstå seg selv og andre, og livet kan bli svært utfordrende. Gjennom min jobb i politiet samt som psykolog har jeg møtt mange mennesker i ulike former for kriser hvor følelser i alle fasetter har vært involvert. Selv har jeg kjent på et behov for å skrive ned mine egne følelser etter disse menneskemøtene, forklarer Ramstad.
Resultatet er blitt Psykologens dikt om følelser som kommer på Lyrikkforlaget i disse dager.
– Boken skildrer de ulike følelsene som kan oppstå i en person, alt etter hva vedkommende har opplevd og hva vedkommende står overfor av livets utfordringer. Følelser kan ofte bare gi seg til kjenne som vage fornemmelser, noe som kan skape forvirring i den som kjenner på noe uten å egentlig forstå hva følelsene forsøker å fortelle en. Gjennom diktene mine gir jeg følelsene den plassen de fortjener ved at det etterlates rom for den enkelte leser til å tolke budskapet gjennom sine egne emosjonelle filtre og gjennom sine egne personlige erfaringer, sier forfatteren.
Ramstad mener at boken skiller seg ut fra andre bøker om følelser fordi diktene er korte og innbyr leseren til å absorbere de ulike tekstene som sine helt egne og personlige ut ifra hvordan de tolker dem og hvordan diktene treffer dem og deres mentale kompass.
– Budskapet kan tolkes forskjellig fra gang til gang med bakgrunn i hvordan man selv har det når man leser boken. Diktene kan lindre en indre smerte i forbindelse med noe vondt og vanskelig man står i, de kan gi forståelse for egne emosjonelle erfaringer ved at følelsene får et navn og en funksjon. Diktene kan også hjelpe en med å forstå andre som er i en situasjon som utløser mye indre uro/smerte, dersom de tolkes utenifra og inn i stedet for innenifra og ut, forklarer han.
– Ordene i sin rene form i diktene skal fungere som tilretteleggere for det usagte, det som faktisk ulmer i en fornemmelse, slik at følelseskompasset og det emosjonelle signalsystemet blir tilgjengelig for leseren selv.
Henrik Storjord Ramstad har mange jern i ilden. At det kommer flere bøker, er han temmelig sikker på.
– Jeg er i gang med en oppfølger som vil gå enda dypere og mer personlig ned i det emosjonelle. I tillegg vurderer jeg å skrive en bok som blir en blanding av dikt og betraktninger jeg gjør meg på min vei i møte med ulike mennesker og situasjoner, sett gjennom både privatpersonens og psykologens briller.
Mai Britt Hareide