Marthe Austegard debuterte som forfatter med diktboken «Mormors kalde kluter» i 2020. Nå er hun også blitt romanforfatter og er aktuell med «Even», fortellingen om en vanskelig oppvekst preget av omsorgssvikt. Selv om temaet er alvorlig nok, har boken også rom for humor og håp.
Alltid flere prosjekter på gang
Austegard er sosionom og trebarnsmor og forteller at hun elsker folk og fart og liv, men er redd for det meste og ganske engstelig av natur.
– Det er typisk meg at jeg blir utålmodig og mister lysten hvis jeg ikke får det til med en gang, forteller hun. – Jeg har som regel mange skriveprosjekter på gang samtidig, og jeg har bare én time for meg selv på kvelden, pluss den tiden minstemor sover i bæresele eller på trilletur på dagtid.
– Så er det perioder hvor det bobler over, og jeg helst bør ha penn og papir tilgjengelig på sengekanten, og perioder hvor det går tomt og jeg må hente inspirasjon. Heldigvis er livet med tre småbarn alt annet enn sofasliting, så den inspirasjonen kommer så og si gratis.
Samfunn og oppvekst
Ideen til boken fikk Austegard fra det samfunnet rundt henne har å by på. – Vi lever i en fantastisk velferdsstat som fungerer godt på mange områder og glipper grassat på andre, forklarer hun. – Jeg har også bodd et halvår i Brasil og fått kjenne forskjellene på samfunnet der og her hjemme.
– Jeg begynte å skrive på manuset på en bondegårdsferie i Frankrike. Siden har det blitt mange søvnløse skrivenetter på hytten og mang en kveld etter barnas leggetid. Jeg fungerer slik at jeg noterer meg tanker og situasjoner når jeg tar bussen, står i kø, sitter på venteværelser og slikt, og så skriver jeg ut ideen senere.
– Boken handler om en gutt, Even, som trekker det korte strået – omsorgssvikt. Vi følger ham gjennom oppveksten og får et innblikk i hvordan systemet kan fungere i Norge. Senere følger vi Even når han forsøker å stable på bena en voksen tilværelse, i Brasil.
En tankevekkende bok
Austegard understreker at boken ikke er skrevet for en smal målgruppe. – Jeg tror den kan falle i smak hos alle mellom 20 og 100 år!
Boken er ren fiksjon, men Austegard kjenner godt til problemstillingene som skildres. – Ingenting av det jeg skriver om, er hentet fra virkeligheten, men samtidig har jeg sett et veldig bredt spekter av utfordringer hos barn og unge og blitt betrodd så mange ulike historier om urett at jeg tenker at alt som hender i «Even», godt kunne ha hendt i vårt samfunn.
– «Even» er bygget opp slik at leseren får ca. ett kapittel for hvert år i hans liv, fra fødsel til voksen alder. I tillegg får leseren komme på innsiden av et sosialkontor og et barnevernskontor, samt under huden på to fosterforeldre, og får på den måten et innblikk i hvordan systemet kan oppleves. Jeg tror «Even» kan være en tankevekkende bok å lese for mange.
Jobber med flere prosjekter
Austegard er på ingen måte ferdig med skrivingen. – Jeg har mange skriveprosjekter på gang og kjenner endelig på at drømmen om å skrive har blitt til virkelighet, forteller hun. – Blant annet skriver jeg på en roman som er mye mindre seriøs og mye mer tullete en denne, og jeg skriver på en ærlig og kjærlig serie med tekster om livet som trebarnsmor, psykososial helse og hverdagens utfordringer. Nå i november kom min første faglige publikasjon i fagbladet Fontene, og neste år blir en av tekstene mine publisert i Foreldre & Barn.
Det er altså bare å glede seg!
Audun Rømcke