Forlagshuset Commentum
Erik Ettrup, Atle Skarsten, Tor Ødemotland, Hjalmar Inge Sunde, Odin Leirvåg
Medlemmene i Militærhistorisk forening Rogaland (MHFR) fornekter seg ikke. Da covidpandemien satte en stopper for dypdykk i arkiver, satte de seg ned og fant fram bildemateriale fra egne bildesamlinger. Resultatet er blitt en bok med 710 unike glimt, fotografert av tyske soldater.
Medlemmene i Militærhistorisk forening Rogaland (MHFR) fornekter seg ikke. Da covidpandemien satte en stopper for dypdykk i arkiver, satte de seg ned og fant fram bildemateriale fra egne bildesamlinger. Resultatet er blitt en bok med 710 unike glimt, fotografert av tyske soldater.
Militærhistorisk forening Rogaland er en samling lokalhistorikere med god kunnskap om norsk militærhistorie. De står bak bokserien "Glimt fra Okkupasjonen", som har utkommet i sju bind så langt. Nå er bind nummer åtte på trappene.
– På grunn av reiserestriksjoner og stengte arkiver i inn- og utland, måtte vi denne gang se i våre egne bildesamlinger, og det ble naturlig for oss å komme med en ren bildebok, forteller Atle Skarsten, som er primus motor for historieforeningen.
Medlemmene i foreningen sitter på et stort bildearkiv, og dette kom godt med da covid-viruset førte til full brems i hele verden.
– MHFR bruker, som de fleste vet, alle inntjente midler på å kjøpe inn originalt bildemateriell og dokumentasjon til nye prosjekter. I mange tilfeller kjøper vi hele fotoalbum og større samlinger av bilder tatt av tyske soldater som tjenestegjorde i Norge under krigen. Gjennom disse årene har dette resultert i en formidabel samling på flere tusen fotografier, hvorav flesteparten aldri tidligere er offentligjort, sier Skarsten entusiastisk.
– I denne boken har vi plukket ut det vi mener er et svært interessant knippe bilder, godt over 700 bilder, fra hele fylket. Bildene er tatt av tyske soldater i dagligdagse situasjoner, og viser på mange måter hvordan den vanlige tyske soldat opplevde Rogaland under okkupasjonen. Alt fra båttur i Lysefjorden, til vinproduksjon i Egersund og artillerimanøver i Haugesund sentrum.
Det gjenstår å se hva anmeldernes dom blir over det åttende bindet i okkupasjonsserien til den militærhistoriske foreningen. Men vi våger påstanden at dette utvilsomt må være den mest innholdsrike boken av sitt slag fra Rogaland. Bildene som presenteres er i stor grad privatfotos, ikke offisielle presse- eller propagandabilder.
Det hele er organisert på oversiktlig vis.
– Vi har delt inn Rogaland i ni regioner, og hver region har dermed sitt eget kapittel, hvor vi med en kort tekst forteller om tyskernes militære interesser i regionen, hvorfor det var soldater akkurat her. Hvert kapittel, altså hver region, har mellom 50 og litt over 100 bilder, hvor vi med korte tekster forteller hva bildene viser, forklarer Atle Skarsten.
Boken passer kort fortalt til alle som er interessert i krigshistorie og ikke minst lokalhistorie. Her finnes bilder av både bygninger, skip, ja hele landområder som har forandret seg eller forsvunnet i løpet av de siste 80 år.
Ligger flere bind i støpeskjeen?
– Ja, vi gir oss ikke enda og kan vel røpe at vi parallelt har arbeidet med bind 9 som vil omhandle motstandsbevegelsen i Rogaland.
Mai Britt Hareide