Veronica Linea Mortensen
Samtalemagi
Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget verktøy for å skape gode samtaler. Med over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner, lærer man hverandre å kjenne på en ny og morsom måte.
– Hva tør du ikke spørre om? La boken gjøre det for deg! oppfordrer Mortensen, som er opptatt av at folk skal kommunisere skikkelig. Mange misforståelser kunne blitt avklart om man bare snakket sammen på en fornuftig måte.
– Boken gir deg egentlig mulighet til å bli bedre kjent med dine nærmeste, og attpåtil på en morsom måte!
Veronica Linea Mortensen vokste opp på Vannøya utenfor Tromsø. I dag jobber hun som interiørdesigner i Tromsø, hvor hun bor med sin mann og sine to sønner. «Samtalemagi» er hennes første utgivelse.
En verden av fasadebyggere
Ved å studere mennesker og relasjoner har hun funnet ut at parforhold og relasjoner går på tverke helt unødvendig. Mange bruker mer tid på sosiale medier enn de bruker på de som befinner seg i den nærmeste kretsen.
– Vi kan ikke stoppe utviklingen av den teknologiske retningen verden tar, men vi kan ta ansvar for å fremdeles holde kommunikasjon og mellommenneskelige relasjoner levende.
Vi er blitt en verden av fasadebyggere. Vi må lære oss å se forbi filter, hashtags og statusoppdateringer. Hvem er vi da, i den virkelige verden med ekte mennesker og gode samtaler? spør Mortensen.
Ønsker seg nærhet
Hun trekker fram et velkjent ”case” fra hjemmebane.
– Minstemann i familien ønsker seg Lego fra nissen, men hva ønsker han seg fra meg? Tilgjengelighet, oppmerksomhet, tilstedeværelse, kanskje. Han kan ikke så fine ord, men han kan nok føle det, når jeg bare må svare noen på telefonen, en tekstmelding, bare. Eller bare en snap til av kaffekoppen, dobbelhaka eller fjelltoppen, sier forfatteren.
Så er jo det logiske spørsmålet: Hvorfor har vi dette behovet for å dele med alle og enhver? En studie gjort på universitetet i Oxford viser at bare 27 prosent av vennene dine på Facebook er dine ekte venner.
– Det er jo helt ulogisk å ville dele med så mange som egentlig ikke bryr seg nevneverdig. Og den tiden vi bruker på å dele, kunne vi brukt sammen med dem i vår egen stue. De som faktisk bryr seg, sukker Mortensen.
Ta fram snakketøyet
Hjemme er det en utydelig grense på når man er sammen og når man er alene. For telefonen er et medium til så mye mer enn sosiale medier. Det er jobb, bøker, nyheter, musikk, bilder, inspirasjon og avslapping. Men den har en tendens til å sluke oss inn i dens verden.
Løsningen er enkel. Bruk snakketøyet, kommuniser med de som er nærmest!
– Samtalen er det viktigste kommunikasjonsmiddelet vi har. Der kroppsspråket spiller en stor rolle helt ubevisst, for med små bevegelser og ansiktsuttrykk formidler vi interesse, glede, sinne og felles forståelse. Det mister vi om vi aldri ser opp fra telefonene våre. Og ord alene, uten kroppsspråk, kan ha flere betydninger og kan skape forvirring og usikkerhet hos mottakeren.
Yngve Grotmol