Jack Rostøl er nå aktuell med en nyutgivelse av boken «Gaffelbiter biter ikke» som kommer ut i pocketutgave på Commentum. Boken er en skildring av historiske hendelser knyttet til nazistenes jakt på motstandsfolk i Rogaland under 2. verdenskrig. Det er forfatterens egen far, Kåre Rostøl, som er hovedpersonen i boken.
– Faren min var aktiv i motstandsbevegelsen under krigen, og han fortalte om krigen helt fra jeg var liten gutt. Særlig da vi var på hytta med slekt og venner som hjalp ham da han var på flukt, forteller Rostøl.
Kåre Rostøl og kameraten John Axel Granberg måtte flykte fra tyskerne 12. desember 1944. Planen var å komme seg til Sirdal, ligge i dekning til de fikk skaffet seg nye pass, og deretter reise til Sverige via Østlandet. – Deretter ville de forsøke å komme seg til England for å kjempe videre sammen med nordmennene der, forteller forfatteren.
Skjebnen ville det imidlertid annerledes. Kameratene havnet på Langelona mellom Sirdal og Setesdal, der de ble med i Varg-gruppen under ledelse av Kasper Idland. Idland er blant annet kjent for å ha vært med på Vemork-aksjonen, der norske motstandsfolk saboterte tungtvannsproduksjonen på Rjukan i Telemark. Varg-gruppen skulle hjelpe allierte som skulle komme flyveien ved en eventuell landgang på Jæren. De mottok våpen, ammunisjon og mat fra England via flydropp. «Gaffelbiter biter ikke» var en av særmeldingene som varslet om et slikt flydropp.
Jack Rostøl er en aktiv skribent, og 67-åringen er dessuten vokalist i bandet The Future – a Tribute to Leonard Cohen og medlem i Beatles-koret Nowhere Men. Han har med tiden gitt ut en rekke bøker, og «Gaffelbiter biter ikke» kom opprinnelig ut i 2008 etter at han hadde hatt suksess med «Kryssedulla» og «Ei med alt». – Jeg hadde lyst til å forsøke meg på noe mer seriøst, forteller han. – Jeg synes det er viktig å ta vare på krigshistorien. De årene vi var okkupert, satte dype spor. Dette var mitt første bidrag i så måte. Det er en god følelse å ha utgitt boken – en bok som min far fortjente.
Førsteutgaven av boken kom ut bare to uker etter at hovedpersonen selv, Kåre Rostøl, gikk bort. – Faren min levde da jeg skrev boken, og han ville ikke at noe skulle være oppdiktet, forteller forfatteren. Kåre Rostøl har også skrevet et eget forord.
Sønnen håper at historien når ut til flest mulig, og mener også at boken er en unik skildring av krigstiden i heiene mellom Sirdal og Setesdal. – Boken er lettlest og burde være av interesse for skoleklasser, eldre som har opplevd krigen, og andre som er interessert både i krigshistorie og historie generelt, forteller forfatteren. – Den er også fortalt av et tidsvitne, en motstandsmann som opplevde det som er skrevet.
Rostøl har også skrevet andre bøker med handling fra krigen: «Kasper Idland, fra krig til kamp» (2012, sammen med Nils Helge Amdal), «Operasjon Tungtvann» (2013) og «Blåmann – krigshelten vi glemte» (2016).
Audun Rømcke