Et ektefølt engasjement omkring spørsmålene som forholdet mellom rovdyr og mennesker skaper, ligger til grunn for forfatterskapet til Geir Sjøli. Drivkraften hans er et inderlig ønske om å ivareta en bærekraftig rovdyrstamme her til lands – i harmonisk sameksistens med mennesker generelt og bønder især.
– Jeg har i mange år vært engasjert i naturvernarbeid lokalt i Naturvernforbundet og nasjonalt med Foreningen Våre Rovdyr, forteller Sjøli.
64-åringen er bosatt i Nes i Akershus og arbeider som vaktmester og småbruker. Sjøli er samboer og har to voksne barn på 33 og 28 år. Han er nå aktuell med «Fortellinger fra skogen» – seks korte fortellinger om ulike rovdyr i naturen. Boken er vakkert illustrert av Astrid Haagensen og utgis på Forlagshuset Publica.
Sjøli har tidligere utgitt to barnebøker på Cappelen forlag: «En bjørnefortelling» i 1997 og «Gaupedalen» i 1999. Begge bøkene er illustrert av Einar Sigstad.
Ønsker å nyansere debatten
– Mitt ønske med bøkene er å gi et mer realistisk bilde av dyrenes liv og deres møte med mennesker på godt og vondt. Historiene er krydret med spennende opplevelser der dyr er dyr og mennesker er mennesker. Dyra i fortellingen er ikke gitt menneskelige egenskaper. Jeg tror allikevel barn greier å se sammenhengene i naturen. Villdyra lever blant oss, og vi må lære oss å leve med dem.
Forfatterens mål er å formidle realistisk naturinformasjon til barn og ungdom. Han ønsker også å bringe en mer nyansert stemme til den stadig mer polariserte debatten omkring rovdyr- og naturforvaltningspolitikken i Norge.
– Håpet mitt er at boka kan være et lite bidrag til at Norge i fremtiden kan få en bedre naturforvaltning der alle arter og leveområdene deres blir tatt vare på, avslutter Sjøli.
Sjøli har heller ingen planer om å gi seg med skrivingen. For tiden arbeider han med eventyrfortellinger fra skogsmiljø for de yngste barna.
Audun Rømcke