Forlagshuset Commentum
Fra venstre: Atle Skarsten, Odin Leirvåg, Erik Ettrup, Hjalmar I.Sunde, Tor Ødemotland og Øistein Berge.
Frigjøringen av Norge og Rogaland
Frigjøringen – planlegging, gjennomføring og historiens dom kan være stikkord for Militærhistorisk forening Rogaland (MHFR) sitt sjette bind i bokserien «Glimt fra Okkupasjonen». Boka har fått tittelen Operasjon Doomsday og frigjøringen av Rogaland 1945.
8. mai 2020 er det 75 år siden frigjøringen av Norge. Hva skjedde rundt frigjøringen, ikke bare denne dagen, men også planleggingen forut og ikke minst glede, frykt og usikkerhet i maidagene 1945?
Atle Skarsten er en av de seks forfatterne bak bokprosjektet. Han forklarer at dette er en bok som for første gang forteller hele historien bak frigjøringsprosessen i Rogaland. Han understreker samtidig at dette er et gruppeprosjekt med seks entusiastiske deltakere.
– Vi velger å si prosess, da frigjøringen ofte fremstilles som noe som pågikk i et døgn eller to, men slik var det aldeles ikke. De første stegene ble tatt allerede tidlig i krigen, og etterspillet preget samfunnet langt inn i 50-åra. Selv i de mørkeste timene, da tyskerne seiret på alle fronter, foregikk det en alliert planlegging av hva man skulle gjøre med tyskerne og tysk krigsmateriell når krigen var vunnet, forklarer Skarsten.
Ikke bare jubel
– Bildet de fleste ser for seg er jubelrus, flagg og glede. Men for å ha en vinner må man også ha en taper. Tyskerne hadde i løpet av fem år endret det meste innen styre og stell i Norge, og kontrollerte stort sett alle samfunnsfunksjoner. Natt til 8. mai var det nesten som man slo av en bryter og alle ordførere, politi og tyske soldater hadde ikke lenger så mye de skulle ha sagt. Dette førte til en ganske spesiell stemning, og har man noensinne hatt tilløp til anarki i Norge, så er dette dagen vi var nærmest, sier Skarsten videre.
I Norge stod det 8. mai 1945 drøyt 350 000 tyske soldater som skulle avvæpnes av noen få tusen britiske soldater, støttet av Milorg. Landet var bokstavelig talt en kruttønne, og en liten gnist kunne fått alvorlige konsekvenser.
– Vi har beskrevet denne prosessen sett fra flere sider og forteller hvilke grep som ble gjort for å unngå konfrontasjon med tyskerne, understreker medforfatteren.
Først i Norge
Boken skiller seg ut som første bok i Norge som tar for seg de aller fleste aspektene rundt frigjøringen, samlet mellom to permer.
– Vi mener selv at bredden og kompetansen i Militærhistorisk Forening Rogaland er det sterkeste kortet vi har hatt i skriveprosessen. Vi har også i dag tilgang til kilder som var helt ukjente for bare 10–20 år siden, og vi kan dermed kaste nytt lys over kjente tema, men også presentere stoff de fleste trolig aldri har hørt om tidligere. Kildetilfanget av originale dokumenter fra krigen og førstehåndskilder er noe som helt klart skiller Operasjon Doomsday fra andre lokale utgivelser om frigjøringen, i tillegg til et unikt bildemateriale, sier Skarsten.
500 sider, 500 bilder
Boken er inndelt i fem kapitler over drøyt 500 sider og med i overkant av 500 bilder og illustrasjoner.
Første kapittel forteller om krigens avsluttende fase og det allierte planverket som til stadighet ble justert, nærmest helt frem til selve frigjøringsdagen.
De tre midterste kapitlene forteller om frigjøringen i Norge og Rogaland fra 7. mai 1945, til britene reiste hjem på høsten.
– Her fortellervi ikke bare om gleden, men også om usikkerheten blant de tyske soldatene, norske NS-folk og tyskerjentene. Vi går inn i flere tema som knapt har vært beskrevet før på lokalt nivå. Her kan nevnes politiet, Milorg, avvæpning og internering av tyskerne, mineryddingen, landssvikoppgjøret og ikke minst alle krigsfanger og såkalte «displaced persons». Forskjellige krigsdeltagere forteller dessuten om sine opplevelser de siste dagene av krigen, norske, tyske og britiske, sier forfatteren.
Hva lærte man?
Siste kapittel er en oppsummering av hva Norge, med Forsvaret i spissen, lærte av frigjøringen og hva nasjonen satt igjen med etter at våpnene var lagt ned.
– Boken passer utmerket for interesserte i krigshistorie og lokalhistorie. Som vanlig vil leserne våre finne nytt stoff og mange spennende og unike bilder, så her er det mye å glede seg til! Bind 6 i bokserien «Glimt fra okkupasjonen» blir heller ikke det siste – arbeidet med bind 7 er nemlig allerede godt i gang, avslutter Skarsten.
Hjemmeside - Militærhistorisk Forening Rogaland: https://www.facebook.com/MilHistRog/
Hjemmeside - Forlagshuset Vest: https://www.forlagshusetvest.no/no/
Hjemmeside - Forlagshuset Commentum: https://www.forlagshusetcommentum.no/no/
Link til nettbutikken: https://www.forlagshusetcommentum.no/no/shop/operasjon-doomsday-og-frigjoringen-av-rogaland-1945-1118
BOKFAKTA:
Serie: GLIMT FRA OKKUPASJONEN
Tittel: Glimt fra okkupasjonen – Bind 6: Operasjon Doomsday
Forfattere: Atle Skarsten, Erik Ettrup, Odin Leirvåg, Hjalmar Inge Sunde, Tor Ødemotland, Øistein Berge
ISBN: 9788293641087
Format: 21 x 27
Antall sider: 531
Innbinding: innbundet
Utsalgspris kr 449.00
Mai Britt Hareide