Forlagshuset
Jan-Erik Vik
– Som forfatter drives jeg alltid videre i jakten på den neste historien.
Det er nesten som en gründer som leter etter den banebrytende oppfinnelsen som vil snu alt på hodet. Målet er å finne skatten, sier novelleforfatter Jan-Erik Vik, som er aktuell med 27 krimnoveller under samletittelen Gift.
– Ordet «gift» har en dobbeltbetydning, sier Vik, og hinter til både det ekteskapelige og «gift» i betydningen Agatha Christies foretrukne drapsvåpen.
– Ellers handler mange av historiene om å ta de valgene som man i et mørkt øyeblikk kan tenke på, men som man likevel er langt unna å utføre. Hva hvis jeg …?
Vik kan se tilbake på en imponerende novelleproduksjon de siste årene. Totalt har han gitt ut fem novellesamlinger og skrevet 170 krimnoveller som alle er publisert i ukeblader og presse. Vik har også produsert påskekrim på oppdrag fra bedrifter.
– Forlaget har valgt ut 27 krimnoveller til Gift. Vi ville ha de beste novellene jeg har skrevet, men har samtidig lagt vekt på noveller som ikke inneholder overdreven bruk av blod og vold, altså noe som de fleste voksne/unge kan lese. Krimplottene kan likevel være både makabre og skumle, forteller Vik.
– Målet var deretter å samle de som var skarpest med tanke på handling, karakterer og smarte tvister. Akkurat det med tvister er det jeg liker best med å skrive noveller. Det å komme på en vending som overrasker, er litt som å vinne i lotto. Jeg blir like glad og egentlig også overrasket hver gang jeg kommer på en god tvist.
Skapergleden står sentralt i Viks forfatterskap.
– Drivkraften til å skrive får jeg ved å finne store eller små situasjoner som kan gjøres interessante. Noen av historiene kan foregå i vanlige hverdagsmiljøer, andre i «verdener» man vanligvis ikke ferdes i. Målet er likevel å gjøre situasjonene og dilemmaene så gjenkjennelige at man kan sette seg inn i dem uten å bruke for mye energi.
Vik får ofte spørsmål om historiene er rent oppspinn, eller om de har rot i virkeligheten.
– Dette er fiksjon. Situasjonene har oppstått i mitt eget hode, men jeg kan ikke utelukke at jeg trolig blir inspirert av ting som skjer omkring meg. Når jeg skriver om en karakter, så prøver jeg å holde egne følelser utenfor. Beskriver jeg en drittsekk, så må han være en drittsekk, uten at min egen samvittighet spiller inn. Det samme gjelder språket. Dersom man lever i et hardbarket kriminelt miljø, så vil naturligvis talemåten også være annerledes enn min egen.
Når tidsklemma har tatt et jerngrep om både unge og voksne, bør det være gode tider for novellen. Vik bruker ordet «lettlest» om novellesamlingen Gift, som er utgitt på Forlagshuset Vest.
– Jeg ser for meg at mine noveller kan leses på terrassen i sola, på bussen på vei til jobb eller før man legger seg om kvelden. Jeg håper og tror at mine 27 lettleste krimnoveller inneholder noe for enhver smak. Til forskjell fra en hel roman, kan man jo hoppe videre til en ny historie om man ikke fenges av den man leser.
45 år gamle Jan-Erik Vik er trebarnsfar og har sådan mer enn nok å henge fingrene i. Likevel jobber han med nye prosjekter.
– Som forfatter har jeg stadig nye prosjekter på gang. Nye noveller skriver jeg hele tiden, men jeg drømmer jo om å lage den ene geniale historien som kan brettes ut over en eller flere bøker. Hvem vet, plutselig så dukker den opp og da er jeg tilbake med ny bok.
Mai Britt Hareide