Hun sier ikke nei takk til en runde med salsa, skattejuristen Sonja Clark i Trondheim. Som medlem av SalsaNor trives hun i et godt miljø og er stadig med på ulike kurs, sosialdansing og salsafester. Noe annet er det med forholdene hun beskriver, både i diktsamlingene og nå i hennes nye roman, «Gullstøv.»
– Jeg er fascinert av destruktive forhold; av dem som påfører seg selv smerte fordi det er vanskelig å gi slipp på personen man elsker, forteller forfatteren. – Tema som går igjen i både diktene og nå boka mi Gullstøv, er sterk kjærlighet som stadig slår seg i hjel i veggen – en vet ikke når hjertet er blitt utsatt for nok smerte. På en måte så tåler vi mer enn vi burde på grunn av håpet og troen på kjærligheten.
Hva kan du fortelle om handling og tema?
– Gullstøv handler om kjærlighet, forhold og rus. Den gir et innblikk i oppturen av å bli forelsket og nedturen av å oppleve et sterkt bånd, løfter, samt fremtidsplaner som slites i stykker på grunn av stoffmisbruk. Forholdet blir mer og mer destruktivt – med flere vonde krangler. Men det er vanskelig å gi slipp på hverandre, fordi de har troen på deres kjærlighetsprosjekt.
– Tittelen Gullstøv valgte jeg fordi jeg synes den er passende, uten at den avslører hva boka handler om. Boka passer både for de unge og de eldre, da den handler om et tema som de fleste enten kjenner seg igjen i eller er nysgjerrige på.
Hvordan fikk du selve idéen?
– Boka er inspirert av et av mine egne kjærlighetsforhold. Jeg har selv vært i et langvarig forhold med en person som var avhengig av illegale rusmidler. Det var slik jeg fikk ideen for boka. Jeg baserer altså historien på min egen erfaring og rollefigurene bygger også til dels på hvem vi var da, i starten av 20 årene. Boka er likevel ikke en sann historie, forsikrer forfatteren. – Jeg har blandet inn mye fiksjon sammen med sannheten.
– Gullstøv er min første roman, og som regel skriver man best når en skriver om noe man vet. Det var derfor jeg valgte å skrive om dette. For meg så gikk det ganske fort å skrive første utkast, men brukte over ett år på å jobbe med materialet i ettertid for å få frem en sårbar historie på en vakker måte.
Har du et budskap i boka?
– Ja, kjærlighet er ikke alltid nok for å få et forhold til å fungere, forteller hun. – Det jeg prøver å få frem er at det ikke alltid er lett å vite når kampen er tapt, på grunn av håpet om at ting kan endre seg, eller at forholdet vil gå tilbake til sånn det en gang var.
– Gullstøv tar opp et viktig og relevant tema, som vil fange folks interesse: Kombinasjonen rus og kjærlighet. Det er umulig å ikke skulle bli rørt av denne historien om to unge mennesker som ønsker så sterkt å bygge et liv sammen, men vet ikke helt hvordan å få det til når amfetaminet river ned alt de har forsøkt å skape sammen, avslutter hun.
Svein Kåre Gunnarson