Christin Eide
Nils Johnsen
Han er både glad i naturen og samfunnsengasjert, Nils Johnsen. Med allsidig erfaring fra yrkeslivet er den siste romanen hans, Varslerne, skremmende aktuell.
– Romanen er en thriller fra arbeidslivet, med systemkritikk, ironi og galgenhumor, forteller forfatteren.
Skatterevisor Thomsen får en hodeskade i en sykkelulykke. Etter ulykken plages han av hodepine, søvnløshet og raserianfall. Hovedpersonen blir mye borte fra jobben, men har ingen sykemelding å vise til. Egenmeldingsskjemaene blir flittig brukt med ofte obskure grunner til fraværet. Skattekontorets forrykte sjef ser dermed en mulighet til å bli kvitt en brysom ansatt. Ting blir ikke bedre av at Thomsen utvikler er forhold til ei jente i konfirmasjonsalderen, som er i trøbbel.
Vil dele erfaringer
– Min første roman, Asylets skygge, inneholdt skildringer fra arbeidslivet. Disse fikk jeg gode tilbakemeldinger på. Jeg har også hatt et ønske om å dele noen erfaringer fra arbeidslivet. Jeg har kommet nær tragiske hendelser der. Erfaringer fra tragikomiske «reformer» styrt fra toppen har jeg også hatt et ønske om å dele, forklarer forfatteren, som legger til stikkord som skriveglede og hvor fornøyelig det er å utvikle en historie.
Nils Johnsen er inspirert av forfattere som Fløgstad, Kafka, Bjørneboe, Espedal og Dostojevskij.
– Skjebnen til mennesker som har mister fotfestet i arbeidslivet, har gjort et sterkt inntrykk på meg. Jeg ønsker å avdekke de underliggende kreftene bak helsefarlig ledelse og trakassering. Og jeg er nysgjerrig på hvilket menneskesyn som ligger bak den «moderniseringen» som offentlige etater har måttet gjennomleve.
Brannfakkel
– Jeg ønsker at leserne skal «kjenne på kroppen» hva de som blir trakassert må gjennomgå. Boken er en brannfakkel mot helsefarlig ledelse og mobbing, og et oppgjør med drivkreftene bak New Public Management. Påtalemaktens og en avis sin rolle i en lokal politivoldsak kommer også i søkelyset, sier Johnsen alvorlig, før han fortsetter: – Jeg tror leserne vil finne historien interessant, tankevekkende og spennende. Jeg håper at den vil skape offentlig debatt om disse aktuelle temaene.
I Varslerne får leserne et unikt innblikk i hvilke krefter som er i sving når maktsyke mennesker får spillerom. De får også et levende bilde av hvordan livet utarter seg «på golvet» i en offentlig etat.
– Boken har ironisk snert og galgenhumor, og jeg håper at måten historien utvikler seg på, vil overraske mange.
Hvordan skiller boka seg ut blant andre?
Boka har unike skildringer av en Kafka-verden som de fleste heldigvis er forskånet for, sier forfatteren alvorlig. – I tillegg får leserne et sjeldent innsyn i en spesiell form for «utviklingsarbeid» i arbeidslivet.
Målgruppen er foruten litteraturelskere også ledere og tillitsvalgte – og folk i politiet, påtalemakten, mediene, barnevernet og skolen.
Svein Kåre Gunnarson