Lidenskap for slanger

10.09.2015
Lidenskap for slanger
Bjørn Ormstad

Det var min amerikanske venninne som først begynte å «sparke» meg i rumpa til å begynne på en slik bok. Det var hun som mente at jeg satt på så mye kunnskap at jeg MÅTTE skrive bok.

Slik starter Bjørn Ormstad å fortelle om idéen til boka, og fortsetter: Det eksisterer også særdeles lite litteratur om temaet spesielt på norsk, noe som jeg har slitt med frem til voksen alder. Det er også derfor jeg har ønsket å produsere en bok om temaet, siden jeg vet at etterspørselen og interessen hos barn er stor.

Hva var drivkraften eller hva ga deg inspirasjon til å skrive denne boka?

Det er lidenskapen min, jeg elsker det jeg skriver om. Drivkraften videre var at det skulle bli kjempebra når det ble ferdig slik at vi endelig kunne få en god slangebok tilgjengelig på norsk.

Det har jeg også fått gjennom ungers interesse innenfor herpetologi, de synes alle slanger, øgler, krokodiller er kjempeinteressant. Det er også stort sett faktabøker som blir utplukket i skolebiblioteket, og aller helst innen dette temaet og det er det svært lite av. Videre kommer elevene løpende til meg og stiller masse spørsmål som de lurer på, noe jeg svarer på med glede.

Interessen hos barn er større enn det voksne egentlig «liker å innrømme» og mange voksne setter ofte «lokk» på dette temaet fordi de selv ikke liker det, og da kan jo ikke barna få like det heller. De er rett og slett litt egoistiske.  Dette er også en av grunnene mine til å stå på og fortsette.

Jeg har en glødende lidenskap, og ønsker å spre glede og kunnskap hos barn og unge. Når det har vært tungt og slitsomt har jeg også fått motivasjon og støtte fra kona og venner.

Retter du deg mot en definert målgruppe, eller er innholdet tilgjengelig for alle?

Den er rettet mot barn og unge, men passer for alle aldre. Det er lite kunnskap hos voksne også, så her er det noe å lære i alle aldre.

Denne boka er tenkt som et oppslagsverk, der en finner all informasjon om temaet på ett sted. Det er som oftest slik at skal en ha en spesiell informasjon må en i akkurat DEN boka, og skal en ha en annen informasjon, må en i en helt annen bok. Den problematikken slipper en her.

Jeg har kortfattet det og forenklet det slik at det blir forståelig for folk flest. Jeg har også begrepsforklaringer med i boka slik at ingen ting blir hengende i lufta og ikke blir forstått.

Ellers vil jeg igjen nevne de sjeldne og nyoppdagede artene som jeg har med i denne boka, som er med på gjøre den unik. Noen av artene er kun beskrevet i vitenskapelige dokumenter og finnes ikke i noen bøker. Jeg har flere ting i denne boka som ikke kan finnes i noen andre bøker, og akkurat DET er jeg litt stolt av.

Hvis du skulle sammenfatte/fange lesernes nysgjerrighet med bare noen få setninger, hva ville du skrevet?

Det er det største og mest omfattende norskproduserte slangeboken noensinne, og den har et eget kapittel med alle norske herptiler, noe det eksisterer lite av om ikke i det hele tatt.

Den inneholder samtlige 19 slangefamilier og har også noen nyoppdagede og andre særdeles sjeldne slangearter.

Den har også en 13 år gammel gutts personlige historie etter et uheldig bitt av en Nordlig stillehavsklapperslange, der vi følger han gjennom 13 operasjoner og 2 hudtransplantasjoner.

Jeg har fått hele giftapparetet operert ut på en overkjørt huggorm, der jeg forklarer plassering og funksjon med bilder.

Dette og mer gjør denne boken ganske unik.

Fortell litt om bokprosjektet. Hvordan var skriveprosessen og arbeidet ellers? Du har jo mange flotte bilder og har sikkert opplevd mye også i forbindelse med arbeidet med boka.

Skriveprosessen var stor og omfattende, og jeg følte til tider at jeg hadde tatt vann over hodet. Noen av de sjeldne artene jeg har beskrevet finnes det svært lite informasjon om, så slike ting har vært tungt og tidkrevende.

Samle inn bilderettigheter er noe av det som har tatt kanskje aller lengst tid, da de fleste jeg har spurt ikke engang gidder å svare, samt at mange av bildene jeg ser er feilklassifisert av de som har tatt bildene.

Jeg reiser mye rundt i verden på jakt etter slanger, og tar en del bilder selv, disse har jeg brukt i denne boka. For meg har den da også blitt veldig personlig.

Hvilke forventninger har du til bokutgivelsen?

Jeg har egentlig ingen forventninger, jeg har aldri vært gjennom noe slikt før, så jeg vet heller ikke hva jeg skal forvente. Jeg håper jo at jeg klarer å «vekke» noe hos det norske folk, og at folk får øynene opp for at det faktisk finnes et marked innen dette temaet hos barn og unge som voksne ikke helt tør å innrømme. Vi må lytte til barna, og stimulere de der vi kan selv om vi selv ikke alltid liker det det dreier seg om.

Jeg håper at salget går lett, og hvem vet… kanskje blir det et andre opplag også J

Hva er den viktigste grunnen til at leserne skal plukke opp akkurat din bok fra butikkhyllen?

Ønsker en å lære mer om slanger, som hvor de kommer fra, sanser, anatomi, forsvar osv.  på en forståelig måte er dette boka for deg.

Den største faktoren til slangeskrekk – ophidiofobi – er nettopp mangelen på kunnskap, hvorfor ikke sette seg inn i denne fantastiske slangeverdenen og forebygge denne skrekken ? Det er i alle fall et skritt i riktig retning.

Til slutt: Det har vært gøy å skrive boka, og det har vært lærerikt selv for meg. En blir aldri utlært i noen ting, det er alltid noe å lære.

Tips til dere der ute, dyrk hobbyen deres, på den måten varer den livet ut. Min hobby og lidenskap er sterkere enn noen gang.

 

Svein Kåre Gunnarson

Stikkord i denne artikkelen
Slanger, herptiler, oppslagsverk,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Sterke dikt og unik formidling på flere scener

Sterke dikt og unik formidling på flere ...

Hjørdis Kristin Longva har nylig stått ...

- En stor seier for meg

- En stor seier for meg

Lørdag 2. november var det lansering ...

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

Anmeldelser

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...