Dikt av farmor, om farmor, til farmor

26.02.2015
Dikt av farmor, om farmor, til farmor
Målfrid JF Jensen

Målfrid J. Frahm Jensen har publisert fem diktsamlinger om alt fra selvskading til kreft. Nå kommer et knippe dikt med humoristiske tilsnitt.

Målfrid J. Frahm Jensen kommer syklende på sin flunkende nye bysykkel, eller hippiesykkel, som hun kaller den selv. Hippietiden har preget henne på mer enn én måte gjennom livet, og mer enn 50 år etter at de første hippiene "made love, not war", har Frahm Jensen manifestert det hele gjennom sin beskjedne sykkelinvestering. Og en ny bok.

Dagdrømmer om fredsseminar

I "Farmor er hippie" får vi møte farmoren som lever ut hippietidens frie idealer. 'Farmor er dame og røyker sigar, hun dagdrømmer om et fredsseminar'... Farmor – eller farmødre i flertall – er ofte i skuddlinjen, skal vi tro dikteren fra Sandnes.

-Inspirasjonen til boken fikk jeg fra en sak i Aftenbladet som omhandlet farskapssaker og barnefordeling. Artikkelen satte søkelyset på at det i all hovedsak er farmødrene som taper kampen om barnebarna, sett i forhold til mormødrene.

 Problemstillingen føltes treffende, siden Målfrid J. Frahm Jensen er farmor selv.

-Jeg kjente at jeg ble sint. Det er urettferdig for barna, som ikke får oppleve like mye kjærlighet fra farmor som mormor. Men jeg ble også lei meg fordi jeg som bare kan bli farmor ikke får samme mulighet som mormor til å øse av min kjærlighet til barnebarna, utdyper Frahm Jensen.

Mer inspirasjon til hippieboken kom etter hun hadde lest den danske humoristiske tekstsamlingen ”Min mormors gebiss” av Jakob Martin Strid.

-Gebissboken er hylende morsom og så absolutt lesverdig, smiler Frahm Jensen, mens hun nipper til kaffen og blar i den trykkferske diktsamlingen sin.

Eskapistiske dikt

En ting er å skrive dikt om farmors frustrerende familieforhold. Noe helt annet er å samle alt i en bok.

- "Farmor er hippie" ble spontant til under en sommerferiereise. Jeg hadde behov for å tenke på noe annet enn det hodet ble fylt av, så jeg fikk lyst på en joint. Flykte litt, på en måte. Jeg begynte å skrive: 'Jeg røyker en rev, blir pisseskev…' Men stopp en hal. Du kan ikke skrive slik, sa jeg til meg selv. Men pennen ville videre: 'Farmor er hippie, nei ønsker hun var...' Etterpå tok det av, forteller dikteren og serverer sitt karakteristiske, underfundige smil.

-Siden jeg akkurat da var inne i en virkelighetsflukt, kan det vel kalles eskapistiske dikt? humrer Frahm Jensen, og legger til at boka er morsom, men med en sår undertone.

- Jeg kaller det barnedikt for voksne. Det ligger mye alvor i humor.

Traff blink

Per Dybvig har illustrert diktene, med sin karakteristiske penn.

-Jeg liker streken hans, sier Målfrid J. Frahm Jensen.

Hun har samarbeidet med mange illustratører før, men har som regel alltid hatt en styrende hånd over det hele. Med Per Dybvig måtte hun holde seg i bakgrunnen.

-Det var litt nifst å slippe kontrollen. Per Dybvig foretrekker å jobbe på egen hånd, men han traff blink på alt. Han er proff til fingerspissene, smiler Frahm Jensen.

Ventil

Dette er den sjette diktboka etter debuten i 2001.

-Jeg begynte å skrive dikt i 14-15-årsalderen, og fikk en del av diktene på trykk i aviser og tidsskrifter. Men så var det en psykiater som anbefalte meg å sende tekstene til et forlag. Dermed ble "Spor i menneskeland" en realitet.

Frahm Jensen har jobbet mye med selvmordsforebygging, og har også engasjert seg kraftig som pasientombud.

Skrivingen fungerer som en slags ventil for Målfrid J. Frahm Jensen, som ikke legger skjul på at hun har slitt med psykiske problemer.

-Det er en måte å uttrykke seg på. Jeg jobbet i blomsterbransjen en del år, og da skrev jeg minimalt. Da fikk jeg jo uttrykt følelsene via blomstene og blomsterdekoreringen. Men når du skriver, får du satt ord på følelser og tanker som du kanskje ikke kan si på andre måter. Gjennom diktene er det også mulig å adressere personer uten å identifisere vedkommende, sier Frahm Jensen.

Spent på mottakelsen

Men så til tusenkronersspørsmålet. Hvordan kommer farmorboka til å bli mottatt? Leseren venter seg vel mørke, livsutfordrende dikt? undrer vi.

Målfrid J. Frahm Jensen parerer kjapt:

-Jeg har jo skrevet kjærlighetsdikt før! Jeg tror leserne har godt av å se at jeg kan andre ting også, parerer Frahm Jensen, og tilføyer:

-Diktene kan nesten rappes. Vet ikke om jeg kommer til å gjøre det, men det er mulig.

Hun trives på scenen, trives med å lese dikt foran et publikum. Men å rappe...? Der går kanskje grensen?

"Farmor er hippie" er skrevet av farmor, om farmor, til farmor.

-Min egen farmor døde i 1963, så henne har jeg ingen minner om. Boken er inspirert av min egen frustrasjon i barnefordelingssaker. Og også saker der far ikke vil være far. En mor kan liksom ikke løpe etter ham og si at han skal være far. Det går ut over barna, og siden også barnebarna. Dette er en bok for alle som er farmor (både vågale og tamme), og for de som skal bli farmor. Den er også for familiene til farmor, både til julegave og til bursdagsgave. Og så er det vel slik at alle farmødre også har en fortid! Eller kanskje ikke?

Trond Nilsen

Stikkord i denne artikkelen
Målfrid JF Jensen, Farmor, Hippie,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Sterke dikt og unik formidling på flere scener

Sterke dikt og unik formidling på flere ...

Hjørdis Kristin Longva har nylig stått ...

- En stor seier for meg

- En stor seier for meg

Lørdag 2. november var det lansering ...

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

Anmeldelser

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...