Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess som både er vond og nyttig

14.08.2020
Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess som både er vond og nyttig
Trine-Lise Rygh
Hundedager

Det er som om denne boka – «Hundedager» – tar tak i meg i det innerste i sjelen og rister meg skikkelig samtidig som bilder fra mitt eget liv kommer fram i bevisstheten. Det er sterkt og det gjør inntrykk å lese.

Trine-Lise Rygh er denne ettersommeren ute med sin debutroman,  «Hundedager». Etterhvert som jeg leser den ene passasjen etter den andre, tenker jeg: «Her blir historien verre og verre.» Og samtidig får jeg opp en assosiasjon om at jeg har lest noe i samme stilen tidligere. Etter å ha tenkt på det noen timer, tenker jeg på Cecilie Enger; forfatteren som skrev så mesterlig om bl.a. «Mors gaver» og «Pust for meg». «Hundedager» er en bok i samme stil, men temaet er et helt annet. Rygh skriver om noe så aktuelt som omsorgssvikt og reiser spørsmålet: Når er det riktig å gripe inn?

Det er godt gjort å skrive så gnistrende godt som Trine-Lise Rygh gjør i sin debutroman. Det er som om mye av stoffet er kjent fra mitt eget sinn – ett eller annet sted – og Rygh aktiviserer en tankeprosess som både er vond og nyttig.

Foruten at hun skriver et radikalt norsk med a-endelser, skriver hun med en type innsikt i menneskesinnet man ikke finner hos så mange debutanter. Hvor mye av dette som er biografisk og selvopplevd materiale, får bli forfatterens eget, men her er det svært mye gjenkjennelig å hente for den enkelte. Noen av passasjene er utrolig gode og «to the point» for følelsene. Det forarger, men det setter også følelsene i sving – og den forfatteren som rører ved leserens følelser har oppnådd noe som kvalifiserer til mer enn terningkast seks.

Debutromanen er beskjeden i omfang med små sider. Det gjør den tilgjengelig og lettlest, men ikke noe her er lett. Det er dybde og tyngde på hver eneste side og forfatteren får sagt mye – også mye mellom linjene -  ved å bruke romansjangeren, a-endelser og et aktivt fortellerspråk.

Det blir patetisk å kalle «Hundedager» for enestående. Det er en godt skrevet og grundig bok som med et godt og gjennomarbeidet språk gir innsikt i det å være menneske, det å bli sveket, det å være alene, det å ikke bli sett og hørt – og om de følelsene vi sitter med, i tillegg til beskrivende opplevelser som har gjort deg og meg til den vi er. Det er som den ene svikter den andre; til og med hunden Tess får gjennomgå så det holder - «drittbikkje». Og det handler om dukken Helena og en fryseboks som transport for både fysisk og psykisk smerte – og døde brunsnegler som lukter.

 På Sigurd Hoels tid – han som var hovedkonsulent i Norges kanskje mest toneangivende forlag - ville «Hundedager» blitt karakterisert som en «psykologisk roman». Det er den på sett og vis også.

Det hadde vært fristende å fortelle om hele romanplottet, men da ville jeg ødelegge leseopplevelsen for den som har noen gode lesetimer i vente. Det er egentlig bare å si: Gled deg!

Trine-Lise Rygh har lagt en strålende debutroman på bordet i den norske bokfloraen. Det skal bli spennende å følge henne videre. «Hundedager» – som er gitt ut av forlaget Vigmostad & Bjørke - skal få mange pluss for å ha gitt Trine-Lise Ryghs 155 sider form og design – og publisert det mellom to permer. Jeg er full av superlativer. Det er fordi det kort og godt er grunn til det.

 Godt jobba, Trine-Lise Rygh!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Sterke dikt og unik formidling på flere scener

Sterke dikt og unik formidling på flere ...

Hjørdis Kristin Longva har nylig stått ...

- En stor seier for meg

- En stor seier for meg

Lørdag 2. november var det lansering ...

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

Anmeldelser

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...