ANMELDELSE: Historie er så mangt og så mye – og graver man lenge og godt nok, er det utrolig hva man finner fram til. Historien er dynamisk; dvs, at den hele tiden er i bevegelse og at ikke noe står stille. Faktum er at gårsdagens hendelser er historie i dag. Og dagen i dag, er historie i morgen. Det er livets gang.
Nå er det kommet en biografi, «Megleren», en historisk biografi om en mann som var kjent i sin samtid, men som år for år et mer eller mindre glemt. I Oslo har han fått en vei oppkalt etter seg, og den som kjenner historien, vet hvem han er, men få andre vet hvem han egentlig var. Han heter Paal Berg og var Hjemmefrontens leder under 2. verdenskrig. Som Jens Chr. Hauge ledet Milorg, var Paal Berg den sivile motstandsbevegelsens leder. Den gangen var det «strengt hemmelig» og en kamp på liv og død.
Pål Berg var født i 1873 og døde i 1968. Han var jurist og politiker og ble altså det samlende symbol da den tyske nazimakt okkuperte norge i april 1940. Av profesjon var han dommer – først i byretten, deretter i høyesterett. Det var også Berg som forfattet Arbeidstvistloven og senere Fellesbestmmelsene for folk tilsatt i staten. Det er et gedigent og meget stort, flott og banebrytende arbeid. Pål Berg var to ganger sosialminister i Norge og en gang justisminister. I 1929 ble han høyesteretts-justitiarius og kom i egenskap av dette til å lede Administrasjonsrådet som ble etablert etter okkupasjonen i 1940 som et styringsorgan; noe som bl.a. førte til at Vidkun Quisling ble delvis satt ut av spill som ministerpresident.
Under krigen i Norge ble det etablert noe «formelt uformelt» som ble kalt «Kretsen»; en norsk gruppering som ledet en del av den sivile motstanden mot tyskerne. I 1943 mottok Paal Berg henstilling fra London-regjeringen om å gå inn som leder av Hjemmfronten som egentlig ble dannet så sent som i 1944.
Etter freden i 1945 ble det Paal Bergs oppgave å forsøke danne en samlingsregjering fram til Stortingsvalget høsten 1945. Men han møtte motstand; ikke minst fra sitt eget parti Venstre, og fra stortingspresident C.J. Hambro. Avgjørende var også Pål Bergs alder – han var 72 år i 1945. Pål Berg måtte kaste inn håndkleet og dette førte til at Einar Gerhardsen ble valgt som statsminister i det frie Norge og dannet sin første regjering.
I den 868 siders tykke biografien får leseren innblikk i alt dette og mye, mye mer. Det er spennende lesestoff og det er norsk historie på sitt aller, aller beste fordi det er med på å fortelle hvem de var som bygget opp dette landet etter at den nazistiske jernhelen hadde ødelagt det den kunne i fem lange år 1940-1945.
At Pål Berg også en periode fra 1946 til 1948 var riksmeeglingsmann og gjorde sitt beste for å få arbeidestakere og arbeidsgivere til å møtes i spørsmålet rundt lønn og lønnsgoder, forteller om en mann som ville, som kunne og som klarte. Det er både spennende,morsomt og ikke minst lærerikt å lese.
BOKFAKTA:
Per E. Hem
MEGLEREN – 868 sider
Aschehoug Forlag 2012
ISBN 978-82-03-23427-9
Jørn-Kr. Jørgensen
Redaktør -