ANMELDELSE: Kan man si det slik at stalking er en avansert form for kikking? Både ja og nei. På norsk har vi savnet litteratur om nettopp fenomenet stalking, men nå er det kommet en bok som ikke bør gå verken politi eller behandlere hus forbi. «Stalking. Forståelse, risiko og håndtering», heter den, og er ført i pennen av Svein Øverland som er spesialist i klinisk psykologi med både psykoterapi, familiebehandling og kognitiv terapi på menylisten.
Stalking har flere definisjoner. Vi skal holde oss til en enkel: «Uønsket oppmerksomhet; ofte av seksuell karakter». Tradisjonelt er det ulike typer kjendiser, politikere og kongelige som er blitt utsatt for dette – men i vår moderne tid med Facebok, Internett, SMS og e-mail, kan hvem som helst blir utsatt for stalking. En fellesnevner for det hele, er at det er svært ubehagelig.
Stalking har ulike uttrykksformer; alt fra det relativt uskyldige til det groteske og voldelige, råe og kanskje også invalidiserende. Derfor kan det også være straffbart og bør anmeldes dersom man blir utsatt for det, enskjønt en tommelfingerregel sier at dersom man anmelder stalkeren kan alt bli verre. Det er nok også både og – alt etter hvor alvorlig stalkeren tar myndighetspersonene og utsiktene til å bli straffet for stalkergjerningene.
Ofte er årsaken til stalking enkel. Det handler som regel om et brutt kjærlighetsforhold og sårede følelser. Alle takler ikke dette like godt, og der hvor dette blir patologisk kan stalking være en av de mekanismene som trer i kraft. Styrken i dette kommer av og til an på hvordan man er følelsesmessig anlagt og hvilken ballast man har til å møte slikt, men hvem som helt som blir utsatt for et alvorlig brudd og krenkelse av følelser kan komme til å begå uønskede handlinger. Som regel gir dette seg etter noen tid, men der hvor det fortsetter og fortsetter, gjerne over år, kan det bli en alvorlig og meget trist stalkingopplevelse ut av det. Den som utsettes for det er som regel alltid uskyldig.
I vår tid med hypermoderne kommunikasjonsmidler kan cyberstalking være noe å være særlig oppmerksom på. Det kan fort få uanede konsekvenser.
Svein Øverlands bok forteller meget inngående om alt dette, og leserne blir tatt med på faglige glimt inn i en for mange kjent verden og et ukjent tankemønster som blir en stalker til del. Boken er svært instruktiv med sine kliniske vignetter som er med på å levendegjøre det Øverland skriver om. En god litteraturliste peker på adekvat litteratur for videre studier som er absolutt nødvendig om man vil forstå og behandle mennesker med stalkerproblemer.
Man kan si det slik at stalking er en moderne form for kikking som går langt ut over det man vanligvis har forstått med kikking, og som kan være langt mer alvorlig fordi stalking kan handle om både å samle opplysninger, sende brev, gi massevis av uønsket oppmerksomhet og i sin ytterste konsekvens også voldelige handling. Mange vil kalle stalking «plagsom adferd». Det er det også – men ofte går den «ekte» stalkeren svært mye lenger. Dette forteller Svin Øverlands bok mye mer om.
BOKFAKTA:
Svein Øverland
STALKING
Fagbokforlaget AS 2012
188 sider – lang litteraturliste
NOK 329,-
Jørn-Kr. Jørgensen
Redaktør -