Navnebok du kan klare deg uten

31.05.2009
Navnebok du kan klare deg uten
Dum og andre steder i Norge

ANMELDELSE: Ingen tvil om at det finnes mange morsomme og rare stedsnavn i Norge. Om de kommer til sin rett i boken "Dum - og andre steder i Norge", er heller tvilsomt...

Journalist Silje Kathrine Sviggum og fotograf Knut Egil Wang tok mål av seg å reise land og strand rundt for å forevige mange av de forunderlige stedsnavnene som er å finne i vårt langstrakte land. Resultatet er blitt ei bok som presenterer 67 steder med spesielle navn: Julebygda i Rogaland, Kreta i Nordland, Fisimot i Buskerud og Spermbanken i Akershus, for å nevne noen.

Det som kanskje overrasker mest i boka, er ikke utvalget av stedsnavn, men den voldsomme variasjonen i hvordan de presenteres. Kvalitetsmessig varierer presentasjonene fra ener til sekser på terningen. Noen av tekstene står til gull, mens andre kvalifiserer til stryk. Også utvalget av bilder er forunderlig. Et bilde sier mer enn tusen ord, hevdes det. Men ikke alltid. Iallefall ikke i "Dum - og andre steder i Norge".

For å ta tekstene først: 37 år gamle Kjell Arne Byrkje bor på Bulken i Hordaland, og er den stolte eier av to bulkete biler. Et herlig, kortfattet intervju som sier det meste.
I grell kontrast: Havet i Hordaland, som kun vies fem ordinære ord og et tall. En lettvint løsning som forfatteren tyr til overraskende ofte.
Enkelte av kapitlene har dessverre blitt svært så oppramsende i stilen. Innvandrerjenta Parwara Rahimi er intervjuet i forbindelse med kapittelet om Grønland i Oslo. Her kunne alt ligget til rette for en fargerik reportasje, men det hele ødelegges av den reneste monologen fra Parwaras side, en oppramsing av hva en 16-år gammel innvandrerpike tar seg til på Grønland.

Ikke alle stedsnavn er like morsomme heller. Inderøy kan vel neppe få noen til å heve øyenbrynet. Likevel er stedet tatt med i boken, riktignok med en artig kobling til en inder som går på skole der, men også denne teksten blir oppramsende i stilen.

Når det gjelder bildene, så varierer de like mye i kvalitet som tekstene. Fotografen har nok hatt en vanskelig jobb, for mange av stedene som er valgt ligger midt ute i ingenting. Og da har man ikke noe annet valg enn å ta bilde av ingenting. Fotografen har gjort sitt beste for å bygge opp under teksten, og det er jo heller ikke så enkelt når teksten kanskje bare består av en setning eller to. Også på bilderepro kunne det i mange tilfeller vært gjort en bedre jobb. Mange av fotografiene fremstår som plasse og uinteressante, mens andre nærmest smeller mot betrakteren som blinkskudd fra en annen verden.

Konklusjonen blir at dette er ei bok du godt kan klare deg uten. Med mindre du bor på ett av stedene som omtales mellom (de myke) permene.

BOKFAKTA:
Dum
og andre steder i Norge
Forfattere: Silje Kathrine Sviggum,
Knut Egil Wang (illustratør)
ISBN: 9788204144232
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Format: Heftet
Trykket: 2009
Utgitt: 2009
Sider: 149
Nivå: Voksen

Siri Pedersen

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Sterke dikt og unik formidling på flere scener

Sterke dikt og unik formidling på flere ...

Hjørdis Kristin Longva har nylig stått ...

- En stor seier for meg

- En stor seier for meg

Lørdag 2. november var det lansering ...

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

Anmeldelser

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...