Ivar Roger Hansen
Petter Dass, bibliografi og resepsjonshistorie 1678-2022
Ikke så lite imponerende foreligger nå en skikkelig bibliografi om Petter Dass – mannen som skrev bl.a. «Nordlands trompet». I to bind på totalt over 1000 sider får vi en slags gjennomgang av Petter Dass’ forfatterskap som trolig savner sidestykke i norsk litteratur. Ivar Roger Hansen heter forfatteren som har gitt ut bøkene på Museumsforlaget i Trondheim. Du snakker om litterært løft!
I vår moderne tid er ikke Petter Dass så forferdelig godt kjent blant folk flest. Men faktum er at denne mannen – som var teolog av profesjon – ga vårt land noe av dets beste salmer. Han skrev f.eks. «Herre Gud, ditt dyre navn og ære»; en malmfull tekst som løfter Guds storhet med et fantastisk tonefølge som løfter sjelen.
Det er ingen tvil om at Petter Dass må ha vært en sjelden kapasitet både i sin samtid og historien. Bibliografien som også er en resepsjonshistorie (altså en beskrivelse av hvordan Dass’ litteratur er blitt mottatt gjennom tidene) strekker seg fra 1678 til 2022. Aldri før har vi sett litteratur presentert og kommentert på denne måte, og for den som setter seg ned og leser dette, er det svært mye å lære. På hver eneste side i de to bøkene er det god og nyttig informasjon når man skal gjøre seg selskap med Petter Dass fra Herøy/Alstadhaug.
Petter Dass ble født i 1647 og døde i 1707. Han gikk på latinskolen i Bergen og studerte teologi i København og ble prest i områdene rundt Helgeland hvor han vel levde et litt omtumlende liv og hadde samkvem med sin forlovede før han ble gift. I de dager kunne det være mer enn straffbart. Til slutt ble han gift og levde et usedvanlig rikt forfatterliv.
En historie – må vi vel kalle det – om Dass – er at han et år fikk tale for kongen i København 2. juledag. Det ble også sagt at han bedrev svartekunster og kunne snakke med djevelen.
Petter Dass var lovet at teksten han skulle tale over skulle ligge klar for ham på prekestolen da han ankom. Og ganske riktig, det lå et ark på prekestolen. Men det sto ingen ting på det. «Her var intet,» sa Dass, og snudde arket. «Her var heller intet,» fortsatte han, for det var like blankt der på baksiden, «og av intet skapte Gud jorden». Så holdt han en så god preken at ingen sovnet i Københavnerkirken den dagen. Hvor imponert kongen ble, vet vi ikke.
Bøkene er fulle av anekdoter som dette og mye, mye mer som gjør leseren kjent med Petter Dass. Det er likevel viktig å huske på at disse to bindene ikke er en biografi, men en fremstilling av Petter Dass’ rike forfatterskap – og kommentarer.
De to bøkene er kulturhistorie på sitt aller beste. De tar vare på den skatten Petter Dass’ forfatterskap representerer og de fremstår med tyngde i det litterære Norge som på denne måten fylles ut. Her er «alt» om Petter Dass mellom fire (!) permer.
«... over verden høyt i akt skal være.»
Jørn-Kr. Jørgensen