Kristne strateger har ordet

20.10.2023
Kristne strateger har ordet
Helje Kringlebotn Sødal(red.)
Kristne strateger

Norsk historie er historie på alle felt og områder fra begynnelsen til våre dager. Nå foreligger det en bok som ikke bør gå den som er interessert i kristendommens historie og utbredelse i landet vårt forbi. Den heter «Kristne strateger» og er redigert av Helje Kringlebotn Sødal som sammen med eksperter, hver på sitt felt, har skrevet biografiske sider om kristne ledere. Det er spennende lesestoff.

Ikke overraskende åpner boken med et solid kapittel om Hans Nielsen Hauge fra Tune ved Sarpsborg som med sitt liv la grunnlaget for en helt ny vekkelse. «Hold dere til statens religion», skrev han til sine etterkommere og la på den måten strategien for det meste av norsk kristenliv.

Asbjørn Kloster en er annen strateg. Med sin kristne overbevisning fra Rogaland startet han Norges første totalavholdsforening i Stavanger i 1859 og i Oslo et par år senere. Som sosialreformator betydde han i sin samtid mye for Norge. Han var en strateg på sitt område – særlig innen avholdsbevegelsen.

Og så får Cathinka Guldberg en solid omtale i foreliggende bok. Hun etablerte både et lite sykehus og Norges første sykepleierskole på Grønland i Oslo; i den bygningen som i dag huser en café under navnet «Asylet». Her utdannet hun diakonisser til tjeneste i samfunnet – og det som i dag heter Lovisenberg diakonale sykehus (et av Norges mest moderne når det gjelder utstyr) bygger på hennes aner og arbeid. Hun la strategien for diakoniens utbredelse i Norge.

Blant mange andre er også Thomas Ball Barrat omhandlet. Han var opprinnelig metodistprest, men opplevde pinsevekkelsen i Amerika og kom senere til å grunnlegge pinsebevegelsen i Norge. Han la strategien for det frikirkelige arbeidet i landet vårt. Åpnet opp og fikk mer «ånd og glede» inn i møtene.

Og slik kan jeg nevne navn etter navn som har betydd noe for utviklingen av kristendommen i landet vårt. Ole Hallesby, Sigrid Undset, Eivind Berggrav, Kristian Schjelderup, Ronald Fangen. Andreas Aarflot, Arild Edvardsen og Rosemarie Køhn – alle er beskrevet ut fra sin tankegang og sine strategivalg.

Det jeg savner i denne boken er en representant fra Frelsesarmeen. Også her burde det være nok av folk å ta av. Frelsesarmeen har virkelig betydd mye strategisk for både det evangeliske og sosiale arbeidet i Norge.

«Kristne strateger» er en spennende og lærerik bok å lese. Den kaster blikket bakover og presenterer noen av vårt lands viktigste ledere på sine området. Man kan godt si det slik at de alle var med på å vise vei i et ofte ulent og vanskelig terreng. De viste vei så vi andre kan gå videre og rydde nye stier, bryte mer land og stake ut kursen videre.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Sterke dikt og unik formidling på flere scener

Sterke dikt og unik formidling på flere ...

Hjørdis Kristin Longva har nylig stått ...

- En stor seier for meg

- En stor seier for meg

Lørdag 2. november var det lansering ...

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

Anmeldelser

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...