Gro Stangeland(red.)
Parkteateret
Jeg er nesten fristet til å skrive: «Verden forgår, Parkteateret består!» Med adresse Olaf Ryes plass 11 på Grünerløkka har Parkteateret holdt det gående siden 1907 under navnet Kristiania Bryggeri Grünerløkkens Kinematograf. I 1913 skiftet etablissementet navn til Grünerløkkens Verdenstheater. I 1918–22 ble det foretatt en større ombygging, der fasaden fikk ny utforming, og kinoen fikk navnet Parkteatret.
Nå foreligger boken om Parkteateret – en samling lesverdige artikler redigert og satt sammen av Gro Stangeland; en nærmest gedigen kulturhistorie som også forteller om Grünerløkka – et av de mest hippe stedene å bo i Oslo. Og et av de dyreste.
For den yngre generasjon har Parkteateret først og fremst vært en kino – og de senere år et gedigent konsertlokale med all verdens serveringsmuligheter når det gjelder mat og drikke.
Kinoen holdt på fra 1926 til 1991, og fra 1992 til 2001 var stedet scene for Nordic Black Theatre.
I Parkteaterets vegger sitter det altså my kultur, og den som i 2023 vil gå på oppdagelsesferd i denne kulturen, har et funn i nevnte bok som tar for seg det meste – av både offentlig og privat karakter. Det er interessant å lese og spennende å vite mer om fordi Parkteateret har vært – og er – en institusjon på Grünerløkka som de aller fleste som ferdes i strøket – og mange andre – vet om.
Boken er også full av bilder og henter opp både gammel og ny tid, og midt i det hele dukker ingen ringere enn den danske filosofen Søren Kierkegaard opp som en inspirasjonskilde!
Boken om Parkteateret er altså like sammensatt som Parkteateret selv. Det er rikdommen og arven i dette lokalet – og huset – som har gjennomgått ombygging og rehabilitering, men som likevel har fått anerkjennelse som et urbant kulturminne.
Det er vanskelig for folk flest å tenke seg Grünerløkka og Olaf Ryes plass uten Parkteateret.
Foreliggende bok hjelper oss med å holde minnet skjerpet og levende.
Parkteateret er og forblir Parkteateret! Takk og lov!
Jørn-Kr. Jørgensen