Erik Fosnes Hansen
Tyskland på 200 sider
Det er ikke noe annet enn en god prestasjon at Erik Fosnes Hansen har skrevet en meget instruktiv bok om Tyskland på 200 sider. Dette er «mat for Mons».
Tyskland er – som Fosnes Hansen skriver innledningsvis – en forbundsrepublikk som består av flere land. I 1871 ble det en forandring – og derfra fram til vår egen tid – har det hele bare utviklet seg. Stygge brister skjedde på 1920, 30 og 40-tallet da Adolf Hitler og hans regime presiderte og regjerte. Etter annen verdenskrig har det bare gått fremover og Tyskland har vokst seg «stort og sterkt» som en slags garantist for det øvrige Europa – Berlin, Bonn og München ...
Fosnes Hansens bok er en hurtiginnføring i Tysklands historie. Han farer ikke over det hele med harelabb, men fordyper seg i noe og lar annet være. Av og til synes jeg han burde vært litt mer utfyllende, men 200 sider er 200 sider, så han må ha gjort et utvalg. Og der har han ikke på noen måte bommet. Dette er både godt skrevet og spennende fremstilt.
Betagende for en nordmann er det å lese om Willy Brandt fra Lübeck. Den unge mannen som måtte flykte fra et naziokkupert land og kom til Norge, siden til Sverige, som lærte seg norsk til det perfekte. Som norsk statsborger deltok han aktivt i det norske samfunnet og giftet seg til og med med en norsk kvinne og tilbrakte flere sommeruker hvert år i Vangsåsen på Hamar.
«I en viktig periode av mitt liv fant jeg her i Norge ikke bare tilflukt og en annen hjemstavn, men her ble også min politiske overbevisning preget og livsvarige forbindelser knyttet» – sa Willy Brandt – som egentlig het Herbert Frahm – i en tale i Stortinget.Det viser helt klart hvilke tilknytninger det var – og er? – mellom Tyskland og Norge; i de senere år kanskje på et mer overordnet plan.
I en spennende miks forteller Erik Fosnes Hansen om dette. Klar, tydelig og lett språklig tilgjengelig – og uten at leseren behøver å ha så mange forkunnskaper. Boken Tyskland på 200 sider er en utmerket innføring.
Det største som har skjedd i Tyskland etter annen verdenskrig er uten tvil Berlin-murens fall som gjorde det mulig å reise fra øst til vest uten å risikere livet. Noen gjorde det og har fått sitt minnesmerke. Men å bli ferdig med Berlin – øst, vest – særlig øst – på noen ti-år, er tvilsomt selv om det i dag bare er ruiner igjen av den en gang så forhatte muren.
Det er klokt funnet på av Kagge Forlag å utgi denne serien med populære skrifter om land, steder og hendelser. Verden rykker nærmere og leseren blir rikere. Kunnskap er som kjent fremdeles en viktig maktfaktor for den som vil forstå.
Erik Fosnes Hansen vet hva han skriver om. Han kjenner Tyskland ut-og inn, og gir på bokens 200 sider en nyttig, god og solid innføring i «folk og land». Enhver som er interessert i Europa og hva som beveger seg noen vingeslag borte, har noe å lære ved å lese denne boken. Den er kort sagt et aldri så lite leksikon. Du leser den på en weekend.
Jørn-Kr. Jørgensen