Afrika, mitt Afrika

02.09.2021
Afrika, mitt Afrika
Tomm Kristiansen
Afrikanske fortellinger

Det finnes neppe noen journalist i Norge som kan som mye og er så dedikert til Afrika som Tomm Kristiansen. Forleden dag kom hans bok «Afrikanske fortellinger» ut på markedet, og det var med glede og fryd jeg satt meg ned og bladde i den før jeg begynte å lese.

Boken inneholder et knippe, 16 i tallet, fortellinger fra Kristiansens opplevelser i Afrika. De spenner vidt og inneholder mye, og det er bare å nyte det. Boken er skrevet som Tom Kristiansen snakker – og på en måte er det som om han sitter i rommet og forteller når du leser. Det er morsomt og skjerper leserens oppmerksomhet ... for hvem vil ikke være til stede når en av NRKs mest erfarne reportere beretter fra det store utland.

Hva er det så Kristiansens fortellinger inneholder? Jo, de er like allsidige og fargerike som Afrika selv. Kristiansen forteller: ... det er slikt jeg sitter og tenker på under kuppelen av den veldige Treenighetskatedralen i Addis Abeba. Folk er samlet til påskemorgens gudstjeneste. Ingen kirkesamfunn i verden er eldre enn det koptiske i Etiopia. Familiene er kledd i hvitt. Jeg selv har fått et laken over skulderen. Mødrene er kommet med fargerike parasoller i blått og rødt og gull og grønt.» – Tomm Kristiansen tar leseren med og det er nesten så vi er til stede i kirkerommet og kan se reporteren sitte på kirkebenken.

I et annet kapittel – «Blodig nåde i Kongo» – tar forfatteren oss med til den grelle virkeligheten og forteller om sider ved landet vi kanskje har tenkt, men som her rulles opp i all sin grusomhet. Det er ikke barnemat å være reisende reporter. Da kan man få oppleve og se inn i det meste. Hemmeligheten er å være nysgjerrig. Det er Tomm Kristiansen på vegne av oss alle. Det gode, journalistiske arbeidet skinner også mellom linjene.

Det er vanskelig å skrive om Afrika uten å nevne den mannen som kanskje har betydd mest for kontinentet de siste 20 år, Nelson Mandela. Kristiansen forteller i kapittelet «Da Mandela ble løslatt» om hva som skjedde på Robben Island m.m. da den senere Fredsprisvinneren slapp fri.

I et mer personlig kapittel skrive Kristiansen om sin tid som rådgiver for presidenten i Sør-Sudan. «Det lå ikke i kortene (at jeg skulle bli det). Men så sto jeg der, pent dresskledd ...». «Vår mann i Sør-Sudan» heter kapittelet – kanskje med adresse til NRKs «vår mann nesten hvor som helst».

Det er nerve og spenning i «Afrikanske fortellinger». Tomm Kristiansen har mye på hjertet og mye å fortelle. Noe av det gir han til beste i denne boken.

Det er bare å lese, la seg underholde av den til tider elegante stilen og suge til seg kunnskap om mennesker, kultur og hendelser i det veldige Afrika.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Sterke dikt og unik formidling på flere scener

Sterke dikt og unik formidling på flere ...

Hjørdis Kristin Longva har nylig stått ...

- En stor seier for meg

- En stor seier for meg

Lørdag 2. november var det lansering ...

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

Anmeldelser

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...