Mat på bergensk vis

20.11.2018
Mat på bergensk vis
Forlaget.
Tradisjonsmat fra Bergen.

En viktig del av norsk kultur, er maten. Se på bare på hva vi spiser til jul rundt omkring i de ulike landsdeler – på Sørlandet er det ofte torsk (juletorsk, rett og slett), på Vestlandet er det pinnejøtt og i store deler i ellers av landet, er det svineribbe. Skinkestek er mye brukt, og noen spiser kylling, mens noen få – underlig nok – spiser pizza. Kulturen er forskjellig selv innenfor vårt lille land, men poenget er at det er kultur og den er dynamisk; tilpasningsdyktig.

Norge har en rik mattradisjon å øse av. Komper i ulike varianter, fisk på «tusen måter» fra sør til nord, kjøttkaker, trøndersodd ... Listen kan bli svært lang som «herfra til månen» og enda litt lenger. Og det finnes kokebøker nær sagt for alt, heldigvis. Det gjør at vi andre kan ta del i den delen av kulturen vi ikke kjenner, og som vi kanskje bare har hørt om. Det gjør oss under alle omstendigheter til rikere mennesker.

 

Nå er det kommet en kokebok som ikke bør bli borte mellom grytene. «Bergenskokeboken» heter den og er ført i pennen av Hugo Ivan Hatland med gnistrende matbilder av Skjalg Ekeland. Her er det mye god kultur. Vigemostad og Bjørke er forlaget.

 

Hvilken mat er typisk for Bergen? Tja, også det kan være så mangt. Men helt nøkternt vurdert, spørs det om det er noe så enkelt som skillingsbollen – SKILLINGSBOLLEN. 125 g smeltet smør, 5 dl H-melk, 1 kg siktet hvetemel, 150 g sukker, 1/2 ts kardemomme, 1 ts salt, 1 pk tørrgjær, pluss «strø». Elt det hele sammen, kna, rull det ut og lag skillingsboller. Husk kanelen i «svingene». Så enkelt, og så sofistikert, kan det være. Og det smaker like godt som det høres ut. Opprinnelsen til skillingsbollen kommer av at den opprinnelig kostet en skilling – i Bergen!

 

Jo, det er mye god kultur i god mat. Men først og fremst er det kanskje fisk Bergen er kjent for, og omtalte kokebok kommer med flere gode retter i så måte pluss kaker i ulike varianter og mye annet hvor ganen bare kan glede seg.

 

La meg trekke frem en fiskerett som for meg var ukjent, men som jeg lærte om i denne boken: kattemat! Ja, trekk ikke på munnvikene nå - «kattemat» heter retten, og den er satt sammen på følgende måte: 800 g torskekjaker, 2.5 ss smør, 3.5 dl hvetemel, 3 dl H-melk, 3 dl fiskekraft pluss salt og pepper.

 

Det hele skal «trekke» i en hvit saus, og på den måten bli en delikatesse. Noen kaller denne retten «stua torskehovud», og jeg tviler ikke et øyeblikk på at katter også setter pris på den. Hvordan begrepet «kattemat» om denne retten kom «til sin rett», kan man bla og lese om. Det gjør denne utmerkede kokeboken også til en aldri så liten opplevelsesbok. Det er morsomt!

 

Men les også om sild i «hundre» varianter og om mye annet godt som tar vare på både tradisjon, kultur og rikdom.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
bergensmat,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Sterke dikt og unik formidling på flere scener

Sterke dikt og unik formidling på flere ...

Hjørdis Kristin Longva har nylig stått ...

- En stor seier for meg

- En stor seier for meg

Lørdag 2. november var det lansering ...

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

Anmeldelser

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads spennende liv i og utenfor Den katolske kirke.

Rapport fra 10 år av pater Kjell. A. Pollestads ...

Jeg har aldri hatt den utsøkte glede ...

Ole Paus forteller om sitt liv

Ole Paus forteller om sitt liv

Forsiktig og ydmykt bør leseren begynne ...

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...