Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

09.10.2024
Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby
Petter Ringen Johannessen og Arnfinn Moland
Nr. 24 – Gunnar «Kjakan» Sønsteby – Krigen, freden og arven

Det var med ungdommelig spenning og sann entusiasme jeg leste boken «Rapport fra Nr. 24» for mange, mange år siden. Siden traff jeg forfatteren og vi ble venner. Vi snakket om boken som stadig kom i nye opplag, men det var liksom som om det manglet noe. Da jeg spurte Sønsteby, ga han meg ikke noe tilfredsstillende svar. Det var som om taushet var «hans siste våpen».

Så døde han. Og jeg satt igjen med alle spørsmålene. All mangel på kontekst. Jeg var selvfølgelig ikke alene om dette, for mange lesere ville vite mer og få sammenhengen til å gå opp. Men det kom ingen svar, og ingen fikk vite noe. Selv ikke i Arnfinn Molands bok «Nr. 24» fikk vi noen svar, selv om vi fikk vite litt mer om hva Sønsteby hadde holdt på med både før, under og etter krigen.

Nå – i 2024 – foreligger det en bok som gir svar. En bok som putter mye av det Gunnar Sønsteby var med på inn i en kontekst som skaper ytterligere forståelse for hva han holdt på med. Selv nikket jeg på hodet flere ganger og sa til meg selv: «Nettopp, det var slik det var. Det var slik det måtte være.»

Den nye boken er skrevet av Petter Ringen Johannessen og Arnfinn Moland og heter «Nr. 24 – Gunnar «Kjakan» Sønsteby – Krigen, freden og arven.» - Å utgi en bok med konteksten har latt seg gjøre fordi Petter Ringen Johannessen i 12 år var Sønstebys assistent og ga han både store og små drypp fra resten av historien han fortalte i «Rapport fra Nr. 24». Arnfinn Moland var i sin tid leder av Norges Hjemmefrontmuseum og stod Gunnar svært nær i mange år.

Et av de største spørsmålene i alle år etter krigen har vært: Hvem tok livet av «politigeneral» Karl A. Marthinsen? Det har vært en meget godt bevart hemmelighet av hensyn til de gjenlevende, slekt osv. Men i denne boken får vi vite det. Hvem som var med på aksjonen i Blindernveien 8. februar 1945. Spekulasjonene har vært mange, men i denne boken fortelles det med navns nevnelse og hva som skjedde. Konteksten fylles med andre ord ut. Og kanskje det mest overraskende – men så langt fra utenkelige: I den absolutte nærmeste nærhet befant Milorg-lederen Jens Chr. Hauge seg!

Jo, dette er en bok krigsinteresserte og mange andre vil ha glede av å lese. Her er beskrivende og fortellende bilder og forklaringer som gjør at den som «kjenner» Gunnar Sønsteby og hans virksomhet vil ha stor glede av å lese nettopp den nye boken.

Boken inneholder også noen anekdoter. Dette er den beste: «Jens Chr. Hauge sa en gang. Under krigen kunne det være spørsmål om hvem som var nr. 1 og nr. 2, men det var aldri tvil om hvem som var Nr. 24 - !

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen i Frankfurt

Litterær uenighet skaper spenning på bokmessen ...

Den internasjonale bokmessen i Frankfurt ...

– For mye informasjon, men lite kunnskap og enda mindre visdom

– For mye informasjon, men lite kunnskap ...

Elif Shafak er Tyrkias mes leste kvinnelige ...

Frederik Svindland tildeles Bjørg Vik-prisen 2024

Frederik Svindland tildeles Bjørg Vik-prisen ...

«Svindland har skrevet noen jævlig gode ...

Putins pengemaskin: Hvordan Vestens banker finansierte krigen i Ukraina

Putins pengemaskin: Hvordan Vestens banker ...

I en tankevekkende samtale mellom journalistene ...

Seksuell vold som våpen i Russlands krig mot Ukraina

Seksuell vold som våpen i Russlands krig ...

Russiske soldater bruker systematisk voldtekt ...

Anmeldelser

Narsissistens hemmelighet

Narsissistens hemmelighet

Det kan hende at boken «Den Fabelaktige Narsissisten» ...

Inn i konteksten med  Gunnar Sønsteby

Inn i konteksten med Gunnar Sønsteby

Det var med ungdommelig spenning og sann ...

1936 – et merkeår i norsk historie og i verdenshistorien

1936 – et merkeår i norsk historie og i ...

1936 var året da «alt» skjedde. Det ...

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna Gerhardsen

Om en ualminnelig husmor i Oslo – Werna ...

Jeg kan huske henne fra Samvirkelaget i Sofienberggata, ...

ME – hva er det?

ME – hva er det?

Å fortelle andre om sin egen sykdom ...