Rebecca Buxton og Lisa Whiting
Filosofdronninger
Fra PAX foreligger det en morsom bok for den som er interessert i filosofi. «Filosof-dronninger» heter den og i all enkelhet presenterer den 20 kvinnelige filosofer. Dette er stoff for sjelen, så å si. Linjer trekkes opp og forklaringsmodeller åpenbares. Det gjør filosofien enklere å forstå for menigmann.
Det er ikke gitt at hvem som helst beveger seg inn i det filosofiske landskap. Det krever tid og konsentrasjon for å bli forstått. Å følge tankerekker som sier noe om mennesket, verden og livet, og som ofte tar mange krumspring, krever sin leser. Men interessant er det – og nyttig er det for kanskje å forstå noe av sitt eget liv.
Hanna Arendt har fått sin velfortjente plass i denne boken. Hun er kanskje den mest kjente av dem alle i det galleriet som presenteres av ulike forfattere. På listen finnes også Edith Stein – en polsk kvinne som fortjener mer oppmerksomhet enn det hun får i boken. Derfor disse linjer.
Fortellingen om Edith Steins liv er publisert i en rekke bøker, foredrag og filmer. Edit Stein var født inn i en jødisk familie i Wroclaw. Som ung var hun agnostiker, men vendte seg senere til katolisismen, hun ble nonne, lærer og professor og en av den katolske kirkens ledende filosofer. At hun senere ble kanonisert og ble helgen, hører også med til den bevegende historien som slutter med gassing under Holocaust. Steins bøker, taler og skrifter finnes imidlertid fremdeles til glede og nytte for enhver som vil gå inn i hennes tankegang og filosofi.
Edith Stein kjempet for det hun trodde på – og vel så det. Allerede 12. april 1933 skrev hun til pave Pius XI. Så våken og opptatt av samtiden var hun. Edith Stein ber Den katolske kirke om å holde et våkent øye med jødene. Brevet var hemmelig i mange år, og ble først offentliggjort 16. april 2003 fra Vatikanets hemmelige arkiver fra perioden 1922-1939.
Edith Steins filosofi kretser rundt fenomenologien; dvs. studiet av menneskelige erfaringer slik de fremtrer i et førstehåndperspektiv. Det er en hel vitenskap hvis man først setter seg inn i det, og man blir aldri ferdig.
Slik er det også med teoriene og tankene til de andre kvinnelige filosofene som behandles i denne boken. De har alle hver på sin måte gitt viktige bidrag til å forstå slik at livet og verden kunne snurre videre. Filosofiske forklaringer er sjelden enkle, men denne boken presenterer de ulike kvinnefilosofene på en lettfattelig måte. Det gjør det enklere å lese og kanskje også komme noen skritt nærmere forståelsen.
Den som vil ha noe å bryne seg på finner det i denne boken. Den er redigert av Rebecca Buxton og Lisa Whiting og oversatt fra engelsk av Agnete Øye.
Viktigheten av å utgi en slik bok ligger i den arven hver enkelt filosof representerer. Hanna Arendt og Edith Stein gjorde det på sin måte – og de 18 andre som presenteres på sin. Helt bak i boken er det også en liste med navn på ytterligere et 40-talls kvinnelige filosofer som kunne inngått i foreliggende samling.
De har alle noe verdifullt å fortelle. Det får bli i et bind 2.
Jørn-Kr. Jørgensen